Přečtěte si: Tohle je opravdové neštěstí naší vlády! Jedna pitomost ministryni neprošla, tak honem vymyslela ještě větší nesmysl

úterý 8. prosince 2015 ·

Proti pomoci potřebným, zvláště pak dětem asi stěží bude někdo nějak vehementně protestovat. Je ovšem otázka, jak má taková pomoc vypadat. Podle našeho názoru rozhodně ne způsobem, jakým to v souvislosti se stravováním dětí ve školách, navrhuje ministryně školství Kateřina Valachová.

Z článku jaj v inStory.cz vybíráme:

Ministryně připravila další dotační program a vyčlenila do něj 30 milionů korun. Budiž. Třicet milionů zase není až tolik peněz, když má jít o dobro dětí. A rozhodně výrazně méně než původně navrhované 3 miliardy. Celá věc má však rovněž několik háčků.

Předně mají peníze inkasovat nikoli snad školy či školní jídelny, jak by logika věcí napovídala, ale jakési neziskové organizace, které následně prostřednictvím školy, nebo zařízení školního stravování potřebným školákům úhradu za školní obědy zajistí. Zdá se, že tento stát má tak málo úředníků, že na takovou banalitu, jako uhradit nějaké škole částku za obědy několika dětí, si potřebuje najímat prostředníky, tedy neziskové organizace. Ale neziskové organizace nepracují zadarmo!

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. prosince 2015 v 14:12  

Co takhle zjistit, které děti na stravu nemají a hradit stravu dětem z přídavků, které pobírají rodiče?

Zdeněk řekl(a)...
8. prosince 2015 v 14:18  

Tak snad tu máme nějaký sociální systém, který by měl být nastaven tak, aby rodina ze své podpory na obědy přispívala. A když né, tak do boha po nich skočím!
Tak jestli někdo dostane podporu a nedá dítěti na jídlo, tak je to snad něco o zanedbávání! A to jako na tohle budeme platit z peněz školství? No já nejsem žádný nepřející, ale snad existuje taky nějaká spravedlnost? A jak paní Valachová a její spřátelené neziskovky budou určovat komu dala, tomu dala?
Zděnda

Miloslav Novotný řekl(a)...
8. prosince 2015 v 20:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Miloslav Novotný řekl(a)...
8. prosince 2015 v 20:11  

Již jsem se k tomuto dalšímu v řadě nesmyslů „právničky“ Valachové vyjádřil dříve. Prosím čtenáře ČŠ o prominutí, ale dám to sem znovu: Tato akce je přinejmenším pokusem o obejití zákona, ne-li přímo trestným činem. (Zne)užití pojmu dotace na tom nic nemění. Právní úprava v ČR tvoří provázanou soustavu. Jakkoliv se fond předpisů nazývá Sbírkou, nelze s ním zacházet jako s regálem, ze kterého si může kdokoliv vzít jen, co se mu hodí. To v první řadě platí pro úředníky, za jejichž rozhodnutí je činěn odpovědným stát. Zjištění a přiznání potřebnosti sociální výpomoci má svá pravidla a je ve výhradní gesci MPSV. Již před časem jsem si dovolil připomenout, že paní Valachová není oprávněna suplovat či jinak precizovat činnosti, za něž nese vládní odpovědnost kolegyně Marksová, viz: http://www.ceskaskola.cz/2015/12/prectete-si-nejchudsim-detem-zaplati.html. Školní stravování je dotováno (plošně, zde je pojem dotace na místě) a přijmeme-li jako hlavní kritérium kvalitu a cenu, nelze stejné parametry bez té dotace dosáhnout. Je z podstaty věci vyloučeno, aby přídavek na dítě byl nedostačující pro hrazení školního stravování. Použití tohoto účelového přídavku na cokoliv jiného než potřeby dítěte je zneužitím dávek státní sociální podpory. V celém tom „dotačním“ nesmyslu není o existující systémové státní podpoře ani zmínka. Není stanoveno, jak bude která právnická osoba, přes kterou Valachová těch 30 milionů populisticky vyvede, určovat „dlouhodobě nepříznivou finanční situaci“, což je pojem použitý v tom blábolu, jímž MŠMT ten program, bez ohledu na platné právo, „vyhlašuje“. Je-li to ponecháno na libovůli oněch právnických osob, pak MŠMT připouští, že „nepříznivá finanční situace“ může být posuzována s přihlédnutím a započtením dávek státní sociální podpory anebo bez započtení. Nekompetentní osoby na MŠMT včetně paní Valachové se tak podílí na podkopání systému státní sociální podpory. Kde nejsou kritéria, nikdo se nedoví, šlo-li o podvod, bezdůvodné obohacení, nebo třeba o pomoc v nouzi, která není vyloučena, ale zjevně není podmínkou. To vše do vyčerpání zásob, resp. dotace! Neziskovkou. Jako „Zelená úsporám“, kdo dřív přijde… Třešničkou je funkce osoby za to vše odpovědné: vedoucí oddělení speciálního vzdělávání. Takže vedoucí pro speciální vzdělávání už má novou agendu, aby nepřišla zkrátka, až to speciální vzdělávání Valachová smete úplně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.