Přečtěte si: Školy zařazují výuku o islámu. Děti se dozví o terorismu i o uprchlících

pátek 11. prosince 2015 ·

Islám, uprchlická krize, teroristické útoky. Děti se učitelů ptají na aktuální témata, o nichž denně slýchají ve zprávách a od rodičů. Bezradní kantoři si s interpretací nových problémů ne vždy vědí rady. S výukou jim mají pomoci nově připravené metodiky, jejichž autorkou je učitelka občanské výchovy Petra Slámová.


Z článku Barbory Cihelkové v Lidovky.cz vybíráme:

Autorku metodik a zároveň členku vedení asociace inspirovala k vytvoření projektu praxe posledních měsíců. Média zaplavily zprávy o uprchlících, o muslimech slyšely děti diskutovat dospělé, často ne zrovna korektně. Do školy chodily „naočkované“ více či méně svéráznými názory. Učitelé se díky tomu ocitli pod palbou otázek a poznámek, na které bylo někdy obtížné správně reagovat. Nyní najdou doporučení a materiály na webových stránkách Občankáři.cz, kterou provozuje Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd. Stačí se jen bezplatně zaregistrovat.

7 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. prosince 2015 v 18:54  

Co je to za kecy? Islám je odjakživa součástí výuky.

Unknown řekl(a)...
11. prosince 2015 v 20:51  

O islámu, křesťanství a jiných náboženstvích se žák dovídá již v sedmé třídě. Chápu, že pro některé kolegyně je velmi "nekorektní" mluvit o islamismu, uřezávání hlav zajatců, jejich upalování zaživa, roztrháním výbušninou,....

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. prosince 2015 v 10:41  

Cekam kdy na msmt nekdo sepise Pouceni z krizoveho vyvoje a bude to povinna cetba pro vsechny.To si fakt nekdo mysli ze se musi ucitelum rikat co maji ucit a pak se totez musi prezvykat verejnosti vtisku?

aknelka řekl(a)...
12. prosince 2015 v 13:08  

http://pravyprostor.cz/sokujici-vyznani-ceske-ucitelky-ktera-ma-ve-tride-muslimske-zaky-nevim-co-s-nimi/

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. prosince 2015 v 17:54  

prý si mám zvykat, bude hůř.

A to je asi tak vše, co se k tomu dá říci.
Ateisti budou muset dělat, co se žádá, a věřící se jim budou pošklebovat. Bez ohledu na svoje vyznání. Ale ono je to už vlastně jedno. Jedna domorodá studijní skupina odmítla odevzdat výsledky dlouhodbě zpracovávaného projektu, kde údajně měli projevit svoje emoce. To, že případné emoce podle svého volného výběru měli zachytit na fotografii, a ne projevovat, a technicky správně zpracovat v souladu s parametry zadání, nebo že si mohli vybrat jiné téma, už nikdo neřešil. Co je například emotivního na sérii 'linie, plocha, prostor, perspektiva'? Takže nazdááár, já už jsem si zvykl.

Unknown řekl(a)...
13. prosince 2015 v 10:37  

jana/ náhodou, "poučení z krizového polistopadového vývoje" by již bylo na čase sepsat,za čtvrt století by to bylo hodnotné dílko

Unknown řekl(a)...
13. prosince 2015 v 11:18  

laimes28

Ten kdo by tu příručku sepsal by se stal štvancem. Označení za xenofóba, rasistu, ničitele "evropských hodnot" by bylo to nejmenší. Byl by označen za pedofila, segregační zrůdu, nacionalistu nejhrubšího zrna. Takový autor i celou rodinou by zažil mediální průplach, který tato republika za 25 let ještě nezažila.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.