Přečtěte si: Rodiče z Kociánky chtějí žalovat stát. Integrace povede k diskriminaci, vadí jim

pondělí 14. prosince 2015 ·

Jejich děti chce ministerstvo školství od září nově zařadit do normálních základních škol. I když jsou lehce mentálně postižené a mají IQ nižší než sedmdesát. Takové situaci musí čelit Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka. A nechtějí to tak nechat. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, k novele zákona poslali na ministerstvo školství připomínky. Pokud se nic nezmění, podají dokonce žalobu na stát.


Z článku Veroniky Gecové v Blanenský.Deník.cz vybíráme:

Na řešení se sdružením dlouhodobě spolupracuje brněnský advokát Richard Novák. „Jestli se nepodaří do zákona přidat výjimky, žalobu podáme. Pro školy, jako je Kociánka, by podle této novely nebylo místo," upozornil.

Podle něj snaha o integraci dětí povede k diskriminaci a omezí jejich lidská práva i právo na vzdělání. „Postižení se změnou zákona nesrovná. Žalobu podáme koncem tohoto roku, pokud se na mě sdružení obrátí. To ale neznamená, že věc skončí u soudu. Jde hlavně o dohodu. Jsem pro to, aby se děti začleňovaly, ale nedá se to udělat naráz," nastínil advokát.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. prosince 2015 v 15:01  

„Učitelé jim budou vyčítat, že se zpožďují, kvůli nižší inteligenci nebudou některé věci chápat," myslí si ředitel základní školy

To má ale pan ředitel prapodivný sbor pedagogů. Já bych se neodvážil říci ani nepostiženému žáku, že se zpožďuje kvůli nižší pracovitosti.
Řekla mi jedna žákyně něco na ten způsob, že jí není jasné, proč by měla mít špatnou známku z tak podružného předmětu, jako je informatika. Přitakal jsem, že mi to také není jasné, a že by s tím mohla něco udělat. Tak že si tedy najde někoho, kdo jí to vysvětlí. Co jsem jí nevysvětlil, jsem se už nedozvěděl. Ale podle prázdného papíru, který odevzdala, asi všechno.

Unknown řekl(a)...
14. prosince 2015 v 22:12  

Tak to nějak vidím v matematice na počítání do stovky. To bude ideální výstup v deváté třídě. Škola bude pro žáky ráj na zemi a budou se do ní mimořádně těšit. A za každou cenu zrušit klasifikaci, pač ta evidentně svou soutěživostí ničí žáky s IQ pod 70. Tedy slovní hodnocení v každém případě. Jen mně není jasné, jak napíši okolo 200 slovních hodnocení každé pololetí. Asi požádám o prodloužení dne ze 24 hodin na 30. Doufám, že do nedoleze ze ZŠ na průmyslovku. To pak asi opravdu nedám.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. prosince 2015 v 17:58  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.