MŠMT: Program Excelence základních škol

pátek 11. prosince 2015 ·

V souladu se Strategií vzdělávací politiky do roku 2020 a v návaznosti na úkoly vyplývající z Koncepce podpory rozvoje nadání a péče o nadané na období let 2014–2020 byl dne 8. prosince 2015 vyhlášen první ročník rozvojového programu „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích ve školním roce 2015/2016 – Excelence základních škol 2016“.


Tento rozvojový program obsahově napodobuje program Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích – Excelence středních škol, existující už šest let, který umožňuje odměnit učitele podle výsledků jejich žáků v zařazených soutěžích. Základním cílem tohoto programu je především podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o nadané žáky na základních školách, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků. Mezi další cíle tohoto programu patří zvýšení zájmu a motivace žáků, pedagogických pracovníků a škol o účast v soutěžích a přehlídkách, a tedy o zvyšování vědomostní úrovně žáků nad rámec školních vzdělávacích programů. Základní školy získají v závislosti na úspěšnosti svých žáků v krajských, ústředních a mezinárodních kolech vybraných soutěží body. Podle dosaženého počtu bodů obdrží školy v roce 2016 finanční prostředky do fondu mzdových prostředků na odměny pedagogů podílejících se na odborné přípravě žáka, který byl v tomto programu ohodnocen za výsledky v soutěži.

Nezbytnou podmínkou je vyplnění výsledkové listiny organizátorem příslušné soutěže v elektronickém systému http://excelence.msmt.cz.

Více informací o programu naleznete zde Program Excelence základních škol.docx.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. prosince 2015 v 21:19  

To ale nesmí být v okolí ZŠ dvě osmiletá gymnázia. Ono jaksi není soutěžit s kým. Navíc v rámci inkluze do této ZŠ přijde spousta dobrých žáků ze sousední praktické školy.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. prosince 2015 v 21:20  

Takže prachy odejdou na VG a základky budou vesele inkludovat. Budou se navyšovat mzdy také za inkludované žáky?

Tlumočník řekl(a)...
11. prosince 2015 v 21:48  

Hoši, chápu vaši frustraci, před odchodem na gymnázium jsem taky učil pár let na vyhlášené sídlištní ZŠ. To byl taky důvod, proč jsem odešel. Máte pravdu, není to spravedlivé. Pokud ale učíte jazyky jako já, tak ničeho nelitujte. Zvítězí-li váš žák v krajském kole, dostanete jen 0,2 dílu odměny, kterou dostane učitel M, F, CH atd., jehož žák byl stejně úspěšný.

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. prosince 2015 v 7:44  

Pánové, já si dávno zvykla. Na praktických také bývaly soutěže. I tyto děti byly schopné soutěžit, samozřejmě mezi sebou. Zdravotnické dovednosti, vybíjená, atletický čtyřboj, plavání, pinec...Postupně se vše rušilo pro nedostatek peněz na pořadatelství. Naše škola pořádá turnaj v sálové kopané. Chodíme jako bezďáci po obchodech a firmách a somrujeme propisovačky,kalendáříky a něco na odměny. Město pak dodá koš dobrot. Každoročně přijíždí čím dál méně škol, loni 4. Dalším problémem je vyhynutí účastníků, neboť inkluze začala již tak před 5 lety a ze škol, kde bylo dříve 70 lidí je scvrklé hnízdečko čítající tak 20 - 30 žáků.Zázračná uzdravení. Zkuste na základkách vytvořit kategorii sebranou ze žáků, kteří zřetelně na těch základkách nemají co dělat. Dáte do kupy velká družstva.

Unknown řekl(a)...
13. prosince 2015 v 9:49  

To bude úžasné, zejména pro školy, které budou mít hodně integrovaných žáků, kterým se budou muset mimořádně věnovat na úkor těch ostatních.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.