MŠMT: Často kladené otázky k reformě financování regionálního školství

pondělí 7. prosince 2015 ·

MŠMT začalo zveřejňovat odpovědi na často kladené otázky k reformě financování regionálního školství.


Dotaz: Vidím veliký problém v tom, pokud budou stejně odměňování za práci učitelé ve třídách s nízkým počtem žáků – např. 20 žáků a vysokým počtem žáků např. 30 žáků. Každý žák navíc s sebou nese více práce přípravné i následné, práci v hodině nevyjímaje. Vyšší počet žáků je výrazně náročnější na psychiku učitele. Kantor v naplněné třídě i více komunikuje s rodiči. Současně má méně času na jednotlivého žáka, složitější se organizuje například badatelská činnost. To je stejné, jako kdyby stejnou mzdu dostal kopáč za 20 m výkopu a za 30 metrů. I to je neporovnatelné, protože 20 m mohu kopat ve skále a 30 v písku. Často to však v ČR bývá naopak – 20 v písku a 30 v břidlicích. "..., a protože vy to zvládnete, tak si nějak s tím poradíte...", komentuje úředník při rozpočtovém řízení nesouhlas školy s rozpočtem.

Odpověď: Reforma nepočítá s tím, že by byli za práci stejně odměňováni učitelé ve školách s nízkou naplněností tříd, jako učitelé ve školách s naplněností tříd vysokou. Naopak reforma počítá s tím, že objem normativně přidělovaných prostředků na nenárokové složky platů pedagogů se bude pro školy zvyšovat úměrně naplněnosti jejich tříd (viz. návrh opravného koeficientu „naplněnosti“ k normativu nenárokové složky platu pedagogů).

Dotaz: Dlouhodobě doplácíme na to, že zvýšené výkony v září pokrývají plně jen nárůst celých tříd, částečně tzv. rozptýlené žáky, vůbec školní družinu, školní jídelnu a provoz. Změnu můžeme očekávat vždy až od ledna, ale nové kolegy zaměstnáváme již od poloviny srpna. Pokud máme nového žáka, kterému je přiznán od září asistent, tak doplácíme i na něj. Z páté platové třídy na částečný úvazek nevyžije, a pokud mu není možné nabídnout jinou práci, tak je to špatné. Vše je hrazeno na úkor nenárokových složek!!!! pedagogů. Ročně toto v rozpočtu naší školy znamená najít cca 450000,- Kč + mzdové náklady. To je moc.

Odpověď: V návrhu reformy financování se počítá se zavedením mechanismů, umožňujících dlouhodobý problém přechodu na nový školní rok v průběhu roku kalendářního, řešit lépe než je možno v současném systému. Počítá se jednak s využitím účelových rezerv, se zavedením sběru dat ze škol o předpokládané situaci v novém školním roce a se systémovými opatřeními k průběžnému financování podpůrných opatření dle § 16 v reálném čase (zvláště u potřeby asistentů pedagoga).

Dotaz: MŠMT bude podporovat vybrané obory ve středním školství, z jakého důvodu a jaké to budou?

Odpověď: V současné době připravovaný systém financování RgŠ je navrhován obecně s platností pro všechny obory vzdělání bez rozdílu a nepočítá s žádnými finančními nástroji, upřednostňujícími některé obory vzdělání středních škol před jinými.

Zdroj: MŠMT.cz

Poznámka redakce:

Na stránce MŠMT je zmíněn kontaktní formulář a "návrh opravného koeficientu", na které bohužel chybí odkaz. Další otázky proto můžete klást i v komentářích.

Odpověď na první otázku je v rozporu s prohlášením Jaroslava Fidrmuce, náměstka pro řízení sekce vzdělávání, který uvedl na tiskové konferenci, kde ministryně školství představovala svůj tým, že není myslitelné, aby učitelův plat závisel na počtu žáků ve třídě.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.