Přečtěte si: Učitelka srdcem i duší: Školy dnes přijímají čtverkaře. Pro mrzký peníz

pondělí 19. října 2015 ·

Učitelka základní školy ve Fryštáku hodnotí změny ve školství v průběhu jejích téměř třiašedesáti odučených let. Žena s nikdy neutuchající energií a stále plná elánu a povinností je pořád zaneprázdněná různými školními i mimoškolními aktivitami. Vždyť i rozhovor s ní byl veden při školním dozoru na chodbě.


Z rozhovoru Ireny Jurčíkové s jednaosmdesátiletou učitelkou Sylvou Knedlovou v Zlínský.Deník.cz vybíráme:

A co se týká chování dětí?

Tak to se velmi změnilo. Dříve děti měly úctu k učiteli a byly k tomu vedeny i doma v rodině. Dnes musím říct, že ani rodina nevede příliš děti k tomu, aby byly slušné. Vím, že rodiče doma před dětmi velice špatně mluví o učitelích, a pak si děti troufají a dovolují. Hlavně na mladé učitelky. Já si respekt dovedu zjednat. A mám výhodu, že už jsem odučila spoustu generací, takže s rodiči mluvím narovinu, přátelsky, ale tvrdě.

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. října 2015 v 9:23  

"Vždyť i rozhovor s ní byl veden při školním dozoru na chodbě."

Nová doba, pozor na pečlivost vykonávání dozoru. Došlo-li by k úrazu v době rozhovoru, mohlo by se i stát, že se paní učitelka nedoplatí...

Jinak nic proti, ona má nejspíše pravdu, jenom je to nechtěná ukázka srovnání dob, z níž paní učitelka "pochází" a těch dnešních, kdy je zákon nade vše a taky toho jak většinová veřejnost včetně novinářů vnímá školu na základě dřívějších zkušeností. Já bych si teda rozhovor na dozoru nelajzl...

tyrjir řekl(a)...
21. října 2015 v 8:51  

Přečte si ten článek a zejména jeho poslední odstavec taky poradní tým paní ministryně, vědecké týmy pedagogických fakult, zřizovatelé a ředitelé škol a další zodpovědné osoby? Učitelé ho myslím chápou. J. Týř

tyrjir řekl(a)...
21. října 2015 v 9:12  

Jak srovnáváte stav vzdělanosti u nás a v zahraničí?

Po mnoha letech zkušeností ve školství jsem učila různé cizince. Dospěla jsem k názoru, že žádní, ani vysokoškolsky vzdělaní cizinci, a to jsme brali za vzor Sověty a později Američany, neměli znalosti maturanta našeho gymnázia. Už jsem zažila ve školství mnoho přehmatů, ale mrzí mě, že díky Komenskému jsme byli vzdělaným národem po celou historii, a pak najednou jsme se začali přizpůsobovat mocným zemím a velmi ve vzdělání poklesli. Dnes na střední školy přijímají čtverkaře a na vysoké nezpůsobilé studenty. Proč? Pro mrzký peníz.

IRENA JURČÍKOVÁ


Tohle je ten poslední odstavec. Řekl bych k němu pro upřesnéní: ...žádní, mnohdy ani vysokoškolsky vzdělaní kibicové do školství...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.