Přečtěte si: Můžeme děti fackovat ve školách?

úterý 27. října 2015 ·

Diskuze nad případem nebohého ředitele základní školy z Prahy 8 Miroslava Korandy ukazuje, že v našem veřejném prostoru je vlastně jedno, o čem je zrovna řeč. Vždy to nakonec vyjde nastejno. Lhostejno, jestli jde o Ukrajinu, uprchlíky či o pohlavek. Odpůrci i příznivci jako obvykle zacházejí do extrému. A je tomu tak i tentokrát. Jedna strana dnes už exředitele ZŠ velebí a „argumentuje“ tím, že na pohlavkování studentů vlastně není nic zvláštního a onen hříšník si to plně zasloužil. Druhá strana z ředitele školy dělá málem člověka zralého na kriminál.


Z komentáře Jaroslava Mítha v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Jako radní pro školství na Praze 4 za ODS a především otec dvou dětí školou povinných říkám, že tělesné tresty nemohou být řešením žádného sporu, natožpak na půdě vzdělávací instituce. Zásadní je, aby se školou spolupracovali rodiče a snažili se posuzovat skutky svých dětí objektivně. Nemůže se stávat, aby jejich ratolesti řediteli tykaly a vulgárně jej urážely. Za něco takového by měly být klidně vyloučeny na určitou dobu ze školy. Existují i jiné kázeňské tresty. Nepatří však mezi ně pohlavky. Jedna strana se chovala velmi provokativně a nevhodně a strana druhá bohužel přejala její způsoby a reagovala neadekvátně.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. října 2015 v 23:33  

" Zásadní je, aby se školou spolupracovali rodiče a snažili se posuzovat skutky svých dětí objektivně. Nemůže se stávat, aby jejich ratolesti řediteli tykaly a vulgárně jej urážely. Za něco takového by měly být klidně vyloučeny na určitou dobu ze školy. "

Ano, ale je možné děti ve věku povinné školní docházky vyloučit na určitou dobu ze školy?

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. října 2015 v 1:10  

je možné děti ve věku povinné školní docházky vyloučit na určitou dobu ze školy?

No není, samozřejmě. Náš právní řád neumožňuje někomu, byť dočasně, bránit ve vykonávání činosti, kterou sám vědomě vykonávat nehodlá.
Když někoho vyfotíte, jak vám palicí demoluje auto, a fotografii zveřejníte, porušíte práva toho kreténa. Mám takový dojem, že by to snad ani soud nepřijal jako důkaz o jeho vině. To jen pro ilustraci, jak funguje právo v civilizované zemi.
Jakýsi spolupracovník neteře švagra jednoho známého, jehož jméno si nepamatuji, při čekání na poště v Hadravově Rosičce vyprávěl místnímu opilci Nedobylovi, o nějakém žákovi, který soustavně a snad i zásadně chodil do třídy mnoho minut po zvonění. Zřejmě to byla součást jeho image. Údajně vůbec nic nepomáhalo. Závěr ředitelství školy byl takový, že jakákoli výchovná i kázeňská opatření nemají cenu, a že se s tím pedagogický sbor prostě musí smířit. Prý mu i maturitu naplánovali tak, aby si myslel, že jde pozdě, ale přitom přišel včas. Ale věřte spolupracovníku neteře švagra známého s obtížně zapamatovatelným jménem. Zvláště pak, když v Hadravově Rosičce vůbec žádná pošta není, a žádný Nedobyl, natož pak opilec tam nebydlí.
Všichni musejí mít stejné podmínky pro vzdělávání, zejména pak ti, kteří se vůbec vzdělávat nechtějí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. října 2015 v 6:37  

Je dobré si ještě uvědomit, že v řadě případů, kdy alespoň nějaký zákon lze uplatnit, se tak nestane ze strachu před následky a pod tlakem "okolí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.