Přečtěte si: Děti mají mít až do třetí třídy obědy zdarma, chce prosadit Valachová

středa 28. října 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová si přeje, aby stát platil obědy dětem v posledním roce mateřské školy a od první do třetí třídy. Jídelny mají podle ní naučit děti žít zdravým životním stylem, zároveň mají fungovat jako místo setkávání. Ministryně ovšem přiznává, že se o svém návrhu ještě nezmínila před ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Uznává, že to bude drahé. Podle prvních odhadů by to mělo stát přijít na tři miliardy korun.


Z článku Markéty Hronové v Aktuálně.cz vybíráme:

Prvotní odhady úřadu hovoří o třech miliardách korun. Přesto věří, že se jí podaří návrh prosadit i mezi politiky. "Ukážu pravicovým kolegům deset hladovějících jedenáctiletých dětí a uvidíme, jestli nezmění názor," prohlásila ministryně.

Jednat chce také s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). "Téma považuji za velmi závažné. Nápad platit obědy všem dětem do třetí třídy je z mého pohledu ideální, ale nejsem si jistá, zda je rozpočtově realizovatelný. Začala bych ale aspoň od školek, tam to jako reálné vidím," reagovala na návrh Marksová.

27 komentářů:

Jirka řekl(a)...
28. října 2015 v 19:14  

Svatá prostoto! Snad se moje děti nedožijí doby, kdy se budou děti odevzdávat už v porodnicích, aby je stát mohl naučit žít. Hlavně najděte peníze na všechny opravdu potřebné, aby stát nemusela suplovat charita těch, kterým postupně kradete svobodu volby.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. října 2015 v 19:37  

Všichni víme, odkud vítr vane.

Unknown řekl(a)...
28. října 2015 v 23:00  

Proč zrovna do třetí třídy?

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. října 2015 v 23:27  

Vypadá to, že druhá třída je z nějakého důvodu ještě málo, a že čtvrtá třída je z jiného důvodu už moc. Pokud budeme předpokládat, že poroste počet odkladů základní školní docházky, budou žáci žáci třetí třídy povětšinou desetiletí.
Asi jsem na to kápl! Ale proč zrovna destiletí, to fakt nevím. Možná, že devítiletí jsou ještě málo, ale jedenáctiletí jsou už moc.

Eva Adamová řekl(a)...
29. října 2015 v 2:55  

No možná je to jediný způsob jak dostat nepřizpůsobivé do škol a naučit je alespoň číst.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. října 2015 v 6:25  

Kdyby někdo znal nepřizpůsobivé doopravdy tak by věděl, že zrovna ti moc do jídelny chodit nebudou.V jídle si velmi vybírají, ve škole odmítají jíst to,co se společně v kuchyňce uvařilo. Upřednostňují fastfood styl - balené,nedotčené.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
29. října 2015 v 7:30  

Výborný nápad, některým rodičům - všichni víme, jaká je to cílová skupina - zůstane pět stovek navíc na pivo, cigára a automaty.

Unknown řekl(a)...
29. října 2015 v 8:10  

Nebo, že by MŠMT předpokládalo, že někteří žáci budu vycházet už ze 3.třídy?

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 8:53  

Bude asi nutno dobře rozlišovat, komu se příspěvek s těmi obědy umožní. Jsou i nekouřící matky samoživitelky se dvěma dětmi a malým platem. Tak je opravdu každá pomoc dobrá, aby děti netrpěly... J. Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. října 2015 v 9:50  

A kdo to bude rozlišovat?

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 10:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 10:56  

Rozlišovat by to měli pedagogové znající své žáky a jejich rodiče za případné spolupráce se dalšími kompetentními osobami počínaje výchovnými poradci na škole. Kdo jiný by to měl umět vidět a rozlišovat? Takové případy jsem jako řadový učitel dost často řešil. A nejenom já. Je myslím dobře, že to teď bude snazší. Učitelé by měli mít větší plat a méně zbytečných a mnohdy i přiblblých povinností okolo, aby se mohli víc věnovat dětem. Výuce a výchově dětí, k níž i starost o konkrétní situaci konkrétních dětí patří. J. Týř

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 11:00  

Myslím, že to opatření není čistý populismus , jak je i v kategorizaci článku klíčovým slovem řečeno. Změnil nebo přidal bych tam polemika. J. Týtř

Unknown řekl(a)...
29. října 2015 v 11:38  

Žádný učitel podle mého názoru není povinen ani kompetentní zkoumat, jaký má která rodina řádný nebo mimořádný příjem a kolik mají peněz v bance nebo doma ve slamníku.
K tomu jsou kompetentní sociální prcovníci, a to jinde než ve škole.

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 12:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 12:23  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 12:43  

Jsou očividné případy nezaviněné a dítě poškozující chudoby, které učitel vidí. O tyhle případy, myslím, především v tom opatření jde. Samozřejmě, že učitelé nemohou suplovat finanční úřady, sociálku atd. To by byl další holý nesmysl.

Taky jsem zvědav na prováděcí opatření. Tímto i dalšími opatřeními přibývá mizerně placeným učitelům stále další a další práce. Měli by, myslím, dostat ten větší plat. Mluvím(e) dost srozumitelně, aby to tam nahoře pochopili?

"Ministrovat budu, ale chci svůj knedlík" říkal ve zkratce jistý Šejba.

J. Týř

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 12:47  

Taky nevím proč jen do třetí třídy. S těmi opravdu chudými dětmi a rodiči, kteří takovou pomoc potřebovali, jsem se setkával i na střední škole. J. Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. října 2015 v 13:04  

"aby se mohli víc věnovat dětem" budou učitelé zkoumat oprávněnost oběda? To je přece nesmysl. Viz výše.

Unknown řekl(a)...
29. října 2015 v 14:53  

ještě deváťáci by měli mít oběd zdarma ,jsou hladoví,všechny peníze utratí za pivo,sider,cigára a mařenu...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. října 2015 v 15:35  

A co my, učitelé, nedostaneme gáblík zadarmo?

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
29. října 2015 v 16:05  

Učitelé také, ale jen do třetí třídy. Pak již jej nepotřebují.....

Jirka řekl(a)...
29. října 2015 v 21:26  

Sotoláře na ministra! Gáblík pro učitele zadarmo!

Pane Týři, věřte, že je to populismus. Je tam to plošně nesmyslné! Jinak by to šlo udělat adresně jen pro děti, které to potřebují. Dokonce i dnes jde po domluvě s úřadem práce převést peníze rovnou jídelnám, takže nezodpovědní rodiče přijdou o pár krabiček cigaret a děti mají alespoň jedno teplé jídlo denně a kuchařky mají většinou velké srdce. Také mne napadá, že jídelna je skvělé místo pro etickou a jiné výchovy.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. října 2015 v 21:58  

To zas bude kolem školních jídelen poházeno školního jídla. Zdravého jídla zadarmo...

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. října 2015 v 22:08  

Kdo Vám, pane Týři, pořád maže ty příspěvky? Z osmi tři, to je víc než třetina...

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 22:47  

Kančí guláš. Pane Pytlíku, je to tak, že v pěti příspěvcích jsem vlastnoručně udělal celkem tři opravy (překlep nebo upřesnění formulace). Je to víc než polovina! Málo jsem se dnes naobědval. Měli jsme dnes kančí guláš a trochu jsem si té pochoutky nechal na večer. Nic nepřišlo nazmar:)) J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 0:03  

Tak kančí guláš? To zní skvěle! Mně příspěvky maže tuřínová polévka.
Když byla součástí školy i jídelna, a já se chtěl stravovat za obdobných podmínek jako moji kolegové, musel jsem každý rok dokládat, že mi nenarostla nová funkční slinivka a žlučník. Tomu se říká 'rovné podmínky ve stravování' okořeněné notnou dávkou absence rozumu. Rozum se odstěhoval do Humpolce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.