Přečtěte si: Co se ve skutečnosti skrývá za „povinným programováním od první třídy“?

středa 28. října 2015 ·

Zamýšlená výuka informatiky je v souladu s výukou ostatních předmětů. „Povinná matematika od první třídy“ přece taky nikoho neděsí.

Z článku Dana Lessnera v LUPA.cz vybíráme:

Zamýšlená výuka informatiky je tady v souladu s výukou ostatních předmětů. „Povinná matematika od první třídy“ taky nikoho neděsí. Víme totiž, že cílem není populace matematiků. Neprobírá se komutativita, asociativita, důkaz indukcí, ale krokuje se a plní košíky jablky. Stejně tak „programování“ v první třídě může řešit úlohy jako „V jakém pořadí položit sýr, okurku atd., aby vznikl sendvič podle předlohy?“ nebo „Která je nejkratší cesta tímhle bludištěm?“ Prostě se hledají aktivity vhodné pro daný věk, které zároveň budují nějaké základní představy a dovednosti.

Na místě je teď ještě otázka, jak tedy školní programování vypadá, když ne jako Quicksort v céčku. Podívejte se na úlohy z Code.org, a další drobné námětyz codeweek.cz. Delší dobu si vyhrajete třeba se Scratchem (inspirovat se můžete nedávným pásmem webinářů). Nejmladší děti si mohou sáhnout i na hardware, např. při stavbě robotů s LEGO WeDo.

9 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. října 2015 v 16:46  

"Ve skutečnosti je cílem učit děti přemýšlet, nikoliv vyvíjet software"

Už to tu bylo řečeno, ale zopakuji: ostatní předměty neučí přemýšlet? Jestliže chcete hájit zavádění programování, nekličkujte.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. října 2015 v 16:59  

Strategie byla schválena 2014, většina učitelů informatiky je neaprobovaných. Co udělala vláda/MŠMT, aby mohla roku 2020 rozjet své plány? Kde školy najednou seženou aprobované učitele? Na každý problém našeho školství je stejná medicína: školení.

tyrjir řekl(a)...
28. října 2015 v 17:38  

Proč ten další, myslím, Kontrolní chroust z plenéru? Tvůrce a správce RVP a zařízení pro DVPP, Národní ústav pro vzdělávání Praha, snad spí? Monitoring tisku má. Ťuk, ťuk. Crrrrrr. Whist! Co na to MŠMT, ČŠI a další péči řádného hospodáře, řádnému organizování prací a vzdělávací dotacím nadřízené a kontrolní instituce? S Crrr pozdravem Jiří Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. října 2015 v 17:53  

Kde školy najednou seženou aprobované učitele?

Kdysi mi bylo řečeno, že na aprobaci se dnes už nehraje. Podstatná je pedagogická způsobilost.
Při této příležitosti si říkám, kam asi vyšuměl užitek z tolika absolvovaných kurzů v rámci SIPVZ. Tak mi to přijde, že těch šumících věcí bude podstatně víc. Třeba v dnešní slavnostní den ty naše bory po skalinách...

Jana P. řekl(a)...
29. října 2015 v 7:43  

Učím od r. 1989, informatiku aprobovaně 10 let. Programování: kdysi Karel na PMDéčkách, Baltík, nyní robotická stavebnice.
Budu si hrát na programování třeba s prvňáky. Ale NE povinně se všemi. A Ne náhradou za jiný předmět. Zařadit do výuky čehokoliv logické úkoly - to ano (super je Bobřík informatiky), ale nechci to učit jako samostatný povinný předmět.

Unknown řekl(a)...
29. října 2015 v 8:55  

V první třídě? Tam se má dítě naučit číst psát, počítat. Jen základy a pořádně.
Programovat až tahdy, když na to bude duševně zralé!!!
To už opravdu všichni odborníci vymřeli?

Jirka řekl(a)...
29. října 2015 v 21:31  

Pro Jana P.

Děkuji za slovo praktika. Mám to také tak a rád učím děti myslet klidně od první třídy. Ať žije Bobřík informatiky!

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. října 2015 v 21:53  

Učit myslet se dá v čemkoli, na čemkoli, kdykoli, kdekoli...
Teď už stačí jen říci, co to je, to myslet.

Jirka řekl(a)...
30. října 2015 v 13:32  

Myslet dnes? To je jen muška zlatá, která...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.