Přečtěte si: Děti bičované k výkonu jsou bezradnější než kdysi "děti ulice"

pondělí 19. října 2015 ·

Českým dětem se o rok prodlouží povinná školní docházka. Bude jim to svědčit? Nestorka české pedagogiky Eva Opravilová soudí, že nikoliv. Děti bičované k výkonu jsou podle ní bezradnější, než kdysi byly "děti ulice".

Z rozhovoru Radky Smejkalové s Evou Opravilovou v Týden.cz vybíráme:

Máte pocit, že děti si už nehrají?

Dnešní děti jsou hrozně proorganizované, dokonce i o víkendech a dovolených rodiny vyhledávají místa, kde jim někdo připraví program. I v mateřských školách jsou děti svázány předpisy k plnění určitých cílů, k vytváření určitých dovedností. V běžném provozu bývá strašně málo času na to, aby děti jednaly aspoň trošku svobodně a volně. Přitom dítě, když si hraje a nic ho nestresuje, tak je schopné pracovat mnohem usilovněji, než když ho do toho nutíme.

3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
19. října 2015 v 9:45  

Děti bičované k výkonu?
Nechci se nikoho dotknout, ale to je článek o dětech v Japonsku, nebo Singapuru?
Celý originál článku je dostupný jen v placené verzi webu, ale doufám, že ze zbytku se nevyhrabe zase nějaká zakuklená reklama na školy, kde se "děti učí spontánně a hrou".

Jirka řekl(a)...
19. října 2015 v 11:08  

A jak jsou na tom děti, které se vztekají a staví na hlavu i při mírném a laskavém pobídnutí hyjé?

Unknown řekl(a)...
19. října 2015 v 12:40  

jedním z pilířů moci,síly a slávy britského impéria bylo odchytávání dětí ulice jejich zavírání do dolů a občasné "bičování" k vyššímu výkonu,čím více bylo dětí ulice,tím více bylo možno jich zavříti do dolů a tím vyšší bylo jejich pracovní nasazení (vyšší úmrtnost nebyla probléme) a tím mocnější bylo impérium,a když se postavilo dostatek továren a lodí tak se bičování ,tentokrát již skutečné,skutečným bičem,přeneslo i do kolonií a británie vládla světu,jest tedy důvod se zamysleti nad pozitivními důsledky dětského bičování na rozvoj vědy,techniky jakož i anglosaské demokracie a lidských práv,jinými slovy položme si otázku: byl by dnešní západní svět tak svobodný a progresivní co se týče lidských práv bez bičování v jeho počátcích?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.