Stanovisko k možnosti pokračování ve studiu studentů UJAK

středa 23. září 2015 ·

Stanovisko k možnosti pokračování ve studiu za účelem získání kvalifikace pedagogického pracovníka při skončení platnosti akreditace navazujícího magisterského studijního programu na vysoké škole v souvislosti se situací na Univerzitě Jana Amose Komenského.


V souvislosti s případným skončením akreditace navazujícího magisterského studijního programu „Speciální pedagogika“ se studijními obory „Speciální pedagogika – učitelství“ a „Speciální pedagogika“ na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha obdrželo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dotazy týkající se situace učitelů, kteří studují za účelem získání pedagogické kvalifikace, aby mohli i nadále vykonávat pedagogickou činnost.

Ti studenti, kteří tedy na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha zahájili studium v příslušném studijním programu do 31. 12. 2014, a toto studium úspěšně ukončí v budoucnu, mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost. Kontinuita studia, které případně bude na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha skončeno z důvodu skončení platnosti akreditace příslušného studijního programu, je zajištěna zákonem stanovenou možností pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na téže nebo jiné vysoké škole.

Tedy skutečnost, že po řádném zahájení studia studenti naváží a pokračují ve studiu na jiné vysoké škole, nemá mít vliv na jejich oprávnění vykonávat přímou pedagogickou činnost ve škole, za předpokladu, že studium vede k získání potřebné odborné kvalifikace.

Uvedený závěr plyne z následujících ustanovení příslušných zákonů.

Podle § 3 odst. 1 písm. b) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, může být pedagogickým pracovníkem pouze ten, kdo má odbornou kvalifikaci pro přímou pedagogickou činnost, kterou vykonává.

Podle § 32 odst. 1 písm. b) zákona č. 563/2004 Sb. platí, že fyzická osoba, která nesplňuje předpoklad podle § 3 odst. 1 písm. b), může vykonávat přímou pedagogickou činnost po dni 31. 12. 2014, pokud do té doby zahájila studium, kterým potřebný předpoklad získá, a toto studium úspěšně ukončí.

Podle § 80 odst. 4 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, platí, že v případě skončení platnosti akreditace studijního programu je povinností vysoké školy zajistit studentům možnost pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na téže nebo jiné vysoké škole.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pro úplnost uvádí, že k dnešnímu dni nebylo skončeno správní řízení ve věci rozhodování o žádosti Univerzity Jana Amose Komenského Praha o prodloužení platnosti akreditace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.