EDUin: Zprávy o chystaném rušení základních škol praktických, dříve zvláštních, jsou záměrně zavádějící

úterý 22. září 2015 ·

Chystané zrušení vzdělávací přílohy pro lehce mentálně postižené děti neznamená rušení základních škol praktických.


Reagujeme na zavádějící článek Konec zvláštních škol, který vyšel dnes, 22. 9., v Mladé frontě Dnes (poznámka redakce: článek přinesl i portál iDNES.cz, o kterém jsme dnes informovali). Autor Marek Přibil v něm mimo jiné tvrdí: „Do základních škol nastoupí tisíce dětí s lehkou mentální retardací či jinými poruchami. Budou se učit s ostatními žáky. Praktické školy, kam chodí dnes a jichž je zhruba šest v každém okrese, úplně skončí. Poslanci o tom rozhodli bez větší veřejné diskuse, novela už platí.“ Není pravda, že se od 1. 9. 2016 ruší základní školy praktické. Měla by být pouze zrušena příloha rámcového vzdělávacího programu pro lehce mentálně postižené děti a nahrazena podpůrnými opatřeními a individuálními vzdělávacími plány pro tyto děti. Umožní tak lépe pracovat s těmito dětmi i v běžných školách, kde se celá řada z nich již dnes vzdělává. Na znění vyhlášky, která jejich vzdělávání bude upravovat, se teprve pracuje.

V článku a v navazujících textech k tématu jsou citováni převážně odpůrci inkluzivního školství. Dále je zde například Stanislav Drbout uveden jako ředitel klasické základní školy, přičemž škola, kde působí, je podle informací na jejích webových stránkách zřízena pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáci se zde učí podle zmíněné přílohy, čili se jedná o ZŠ a SŠ Praktickou, stránky školy ZDE.

Autor také zmiňuje petici proti rušení praktických škol, kterou mezi učiteli a rodiči na jaře šířila Asociace speciálních pedagogů. Znění dopisu, který se mezi rodiči šířil a záměrně vyvolával paniku, má EDUin k dispozici.

Považujeme takový přístup za vysoce manipulativní, záměrně diskusi o inkluzivních opatření v našich školách polarizuje a snaží se vzbudit u rodičovské veřejnosti pocit ohrožení a obavy z negativních dopadů na vzdělávání jejich dětí.

Tomáš Feřtek, EDUin, řekl: „Žádné rušení praktických (dříve zvláštních) škol se nechystá. Jen ministerstvo uvažuje o zrušení přílohy vzdělávacího programu pro základní školy, který je určen pro děti s lehkou mentální poruchou (LMP). To je rozumný krok, protože část těchto dětí už chodí do běžných základek a je složité v jedné třídě mít děti vzdělávající se podle různých programů. Zrušení programu tedy zjednoduší průchodnost oběma směry mezi těmito typy škol. Rušení praktických škol nepřipadá v úvahu i z dalších důvodů. Tolik dětí není možné tak rychle přesunout, navíc k tomu není reálný důvod.“

Celou reakci Tomáše Feřteka si můžete přečíst na webových stránkách Týdeníku Respekt.

3 komentářů:

Pavel PEŠAT řekl(a)...
22. září 2015 v 23:57  

Tomáš Feřtek, EDUin, řekl: „Žádné rušení praktických (dříve zvláštních) škol se nechystá. Jen ministerstvo uvažuje o zrušení přílohy vzdělávacího programu pro základní školy, který je určen pro děti s lehkou mentální poruchou (LMP). To je rozumný krok, protože část těchto dětí už chodí do běžných základek a je složité v jedné třídě mít děti vzdělávající se podle různých programů. Zrušení programu tedy zjednoduší průchodnost oběma směry mezi těmito typy škol.
PP říká: to je strašně rozumný krok, ještě složitější totiž bude vzdělávat v jední třídě děti podle běžného ŠVP + tak asi 3–5 dalších dětí podle individuálního vzdělávacího programu, což vše zjevně zjednoduší...

Unknown řekl(a)...
23. září 2015 v 0:05  

INDOŠ = inkluze do škol
EDUin záměrně nepíše pravdu. Proč?
Paní Valachová mlží. Proč?
Pan Feřtek lže. Proč?
Citace:
Komunikace strategie realokace zdrojů se
zřizovateli a řediteli základních škol
praktických (obce, kraje, církve, soukromí
zřizovatelé) a sousedních základních škol
o připravovaných změnách, řešení
naplněnosti základních škol, využití
materiálních, personálních a odborných
kapacit základních škol praktických (setkání se
zástupci KÚ, kulaté stoly, Metodický portál
rvp.cz). Termín: podzim 2015
In: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Č.j.: MSMT-26540/2015-1
Realokace : znovurozdělení, opětovné rozmístění
In: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/realokace

Praktické školy se nezruší, zruší se pouze ŠVP(LMP) a pak (prostřednictvím podpůrných opatření) se zruší i žáci s LMP, kteří se ovšem nadále v praktických školách mohou vzdělávat.

Hlava XXII vojenského řádu říká, že letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného, a zároveň požádá o uvolnění. Ovšem to, že o uvolnění požádá, svědčí o jeho psychickém zdraví, takže být uvolněn nemůže. J.Heller

tyrjir řekl(a)...
23. září 2015 v 0:37  

To je ta zažitá metoda sebeuspořádávajícího se chaosu dost obvyklá v práci MŠMT a jím řízených vrcholových organizací. Paní ministryně za ně všechny tu práci neudělá, protože to ani nemůže. Co může? Postavit je trochu do latě a říci: Konec srandy uličníci, teď bude zase náboženství. Na to myslím jako nikoli nezkušená právnička docela má. Nezbývá myslím, než jí v tom trochu držet palec a pomoci. To ale neznamená mlčet ke zjevným nesrovnalostem.

Jiří Týř

PS:

Velitel útvaru zavolal velitele roty a řekl mu "Vojínu Nováčkovi zemřel otec. Sdělte mu to prosím nějak šetrně." Velitel roty nechal rotu nastoupit a zavelel "Vojáci, kteří mají otce, tři kroky vpřed v chod!" K sotva se vojáci dali do pohybu, zařval " Nováček, kur.., kam se ženete!"

Myslím, že paní ministryně nebude nekompetentnost řešit tupě vojenskými praktikami a zvolí adekvátnější a přitom účinné způsoby.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.