Asociace předškolního vzdělávání: Prohlášení k návrhu povinného předškolního ročníku v MŠ

pondělí 7. září 2015 ·

V rámci diskuse připomínáme prohlášení Asociace předškolního vzdělávání, vycházejícího z dotazníkového šetření, které prezentovala na Kulatém stolu SKAV a EDUin 19. února 2015 na téma Povinný předškolní ročník ano či ne?

APV požádala své členky o vyjádření názoru na povinný poslední ročník v mateřské škole. Učitelky a ředitelky reagují:
  • Od roku 2005 je uzákoněna bezplatná docházka dítěte do MŠ, pokud rodič požádá. Zřizovatel v tomto případě má povinnost dítě umístit. Více než 90 % rodičů této možnosti využívá. Stanovení povinnosti nebude mít příliš velký efekt. Pouhé vyhlášení povinnosti nepřivede do mateřských škol děti, které sem nechodí, protože je z nejrůznějších důvodů rodiče nezapsali.
  • Proč by měl stát nutit rodiny, které jsou schopny se o dítě po výchovné i vzdělávací stránce dobře a kompetentně postarat, posílat své děti do nějaké vzdělávací instituce?
  • Legislativní podmínky umožňují sociálně slabým rodičům prominutí „úplaty“ již nyní. Z hlediska finančního tedy žádné bariéry pro sociálně slabé rodiny neexistují.
  • Obávají se nárůstu administrativy v souvislosti se zápisem dětí do MŠ, sledováním docházky a omlouváním dětí.
  • Povinnost docházky ochudí děti o možnost pobývat častěji mimo školu s rodiči a prarodiči.
  • Ohrožení spolupráce mezi rodiči a mateřskou školou:
    a) rodiče, kteří přivedou svoje děti z donucení, nebudou projevovat o spolupráci se školou velký zájem,
    b) oslabí pocit odpovědnosti u rodičů, kteří odpovědnost za vzdělání a výchovu dětí přenesou ještě více na školu.
  • Členky APV chápou, že je potřebné a užitečné dosáhnout toho aby do mateřské školy docházely i děti ze sociálně slabého prostředí.
Za rizikové považují:
  • Malou připravenost mateřských škol k integraci a inkluzi.
  • Stanovení povinnosti bez kvalitní přípravy podpůrných opatření jako dostupnost MŠ ve všech lokalitách, možnost hradit potřebným dětem stravu ze sociálních fondů, snížení počtu dětí ve třídě a zaplacení asistentů pro děti ohrožené školním neúspěchem (cizinci, sociálně slabé rodiny).
  • Učitelky vyjadřují obavy ze zvyšování tlaku na přesun z osobnostně orientovaného a individualizovaného přístupu zpět k učebně disciplinárnímu. Z pronikání školských metod učení, které jsme zaznamenali v 80. letech 20. století. Tyto tlaky prokazatelně zvyšovaly počty předškolních dětí s neurotickými obtížemi.
  • Příprava dětí musí směřovat k připravenosti na vzdělávání s perspektivou celoživotního. Nesmí se zúžit na pouhou přípravu na docházku do 1. třídy.

Zdroj: Asociace předškolního vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.