Přečtěte si: Učitel, základ života!

pondělí 7. září 2015 ·

Dobrý pedagog vštěpuje nejen základy gramatiky, ale také touhu porozumět složitostem světa a stavět se proti jeho nepravostem. Fatima Rahimi vzpomíná na svou první učitelku češtiny.


Z článku Fatimy Rahimi v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Učitelkou češtiny a rodinné výchovy byla sympatická dáma středního věku – menší vzrůstem, ale velká duchem. Každou hodinu trpělivě vysvětlila látku, a posléze zbyl čas na procvičování a nakonec i na dotazy. Vždy byla perfektně připravená. Učivo přednesla se zájmem, jednoduše a srozumitelně. Vyzařoval z ní přirozený respekt, nikdo si nedovolil v jejích hodinách mluvit bez dovolení, přestože nezvyšovala hlas.

Jednoho dne se psal diktát: několik jednoduchých vět napsaných modrou propiskou. Když jsem dostala zpátky svůj sešit, z té modré moc nezbývalo. Výrazně převažovala červená barva.

Nebyly to pouze gramatické nedostatky. Neuměla jsem ani správně oddělit jednotlivá slova. Nerozpoznala jsem rozdíl mezi písmenem „c“ a „s“. Po skončení hodiny za mnou přišla učitelka a zkoušela mi vysvětlit mé chyby. Dodnes obdivuji s jakou trpělivostí mi vše ozřejmila, i když věděla, že ne všemu rozumím. V hodinách rodinné výchovy chtěla, abychom mluvili my.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
7. září 2015 v 11:58  

Internet-základ života!

Jenyk řekl(a)...
7. září 2015 v 20:39  

Česká škola = dobrá škola! A vůbec je škola dobrá věc. Někdo nás chválí! Užijme si to! Není to zdaleka běžné.

Unknown řekl(a)...
9. září 2015 v 14:52  

česká škola by měla vychovávat děti pro život,třeba jako je to v rusku,kde již školkáči ovládají obdivuhodné kompetence,třeba se lopatičkamu dokáží podhraba za plot ze školky,pak indiánským během urazit 3-4 km do nejbližšího autosalonu jaguá (salony lada a skoda) proběhli bez povšimnutí,dostat se so autosalonu zezadu přes myčku (odtokovým kanálem) a servis (plížením) až stanuli špinaví a mokří ale šťastní pře prodavačem,vysypali na pult všechny kreditní karty co doma našli,ukázali na jaguar model xf se slovy "prodej nám tu káru!"

p.s. ta "kreditky" byly ve skutečnosti matčiny slevové karty do fitka,kadeřnictví,solárka a butiků na hadry......

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.