Ministryně Valachová podpořila výzvu akademiků

pátek 21. srpna 2015 ·

K ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi se v podpoře výzvy „Vědci proti strachu a lhostejnosti“ včera přidala i ministryně školství Kateřina Valachová.

Oba členové vlády oceňují již 2300 akademiků, kteří stojí za výzvou proti strachu a lhostejnosti zveřejněné na www.vyzvavedcu.cz. Ztotožňují se s argumenty vědců a jejich varováním před zneužíváním tématu migrace populisty a extremisty.

27 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. srpna 2015 v 16:09  

To se dalo čekat.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
21. srpna 2015 v 17:51  

Trefila se do data. Zase invaze a znovu se neumíme bránit. Dokonce ani proti nelegálnímu překračování hranic. Máme moc chytrou ministryni školství. Jenom chci říct, že se ji snad na to ani nikdo neptal.

krtek řekl(a)...
22. srpna 2015 v 6:34  

Výzva jen říká (stručně): "Rozumem, bez hysterie. Humanitu, ne ostnaté dráty."
Srovnávat vojenskou invazi a přistěhovaleckou vlnu? Já nevím.
Mimochodem, až bude Ukrajina v takových troskách, jako je Sýrie, Irák a Afgánistán, přijde další vlna.
A co budeme/te dělat, až se začneme/te řezat i tady? Nadávat, že Němci/Američané/Australci/... uzavřeli hranice a chovají se nehumánně!

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2015 v 8:02  

Proč bychom se měli řezat tady? Konflikty se mají řešit tam, kde jsou a ne je přenášet do dalších zemí. Jak k tomu ty země přijdou?

aknelka řekl(a)...
22. srpna 2015 v 8:20  

Tohle ale není vlna, ale tsunami.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. srpna 2015 v 9:18  

CatCatherine: Konflikty se májí řešit, kde jsou... Stejně, jako si měli Češi vyřešit svůj komunismus doma, namísto prchání na západ.

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2015 v 10:11  

Pane tajný učiteli, samozřejmě. Kdyby všichni prchali, dnes byste tu už možná nebyl.

krtek řekl(a)...
22. srpna 2015 v 12:37  

Samozřejmě, že se mají řešit tam, kde jsou. Ale když vidím Ukrajinu a některé lidi tady, tak se bojím, že civilizované řešení (a tím nemyslím celosvětovou válku) začíná být silně menšinovým řešením. Nedokážu si představit, že bych utíkal, ale to si řada lidí ve světě asi také nepřipouštěla.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. srpna 2015 v 13:30  

Paní CC25, nebo bych dělal kantora v Bavorsku za 3000 eur netto.

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2015 v 20:02  

No vidíte, pane tajný a měl byste se dobře, jako mnozí jiní emigranti.
Jednoho takového taky znám, ten je v Kolíně nad Rýnem, dokonce si s ním píšu. Jenže u toho to bylo tak, že jeho otec byl Němec, doma mluvili německy, takže neměl žádný problém s integrací, navíc tam už měl sestru.
Zato moje švagrová, která emigrovala za vidinou zahraničního auta hned, jak ukončila pedagogickou fakultu, neuměla německy ani Guten Tag. Provdala se tam, ve školství se neuchytila a dělá doteďka Hausfrau.
Jo a manžel jí koupil škodovku, aby se jí nestýskalo po vlasti.

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. srpna 2015 v 2:31  

Stejně, jako si měli Češi vyřešit svůj komunismus doma

Tak nakonec vyřešili, řekl bych.
Teď ještě se nějak porovnat s tou blbostí. No, nevím...

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
23. srpna 2015 v 16:08  

Jenomže nejde o žádný strach ani lhostejnost ani xenofobii. Výzva je na místě podobně, jako by byla ve 30. letech výzva proti strachu z nacismu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. srpna 2015 v 16:35  

Tedy, osobně mi není jasné zhola, co je zavržení hodného na strachu. Člověk se zpravidla bojí o svoje blízké, o budoucnost, o zdraví a tak. Obavy z možných problémů jsou na místě obecně, a jistá míra předpodělanosti je člověku vlastní.
Hazardéři bez bázně jsou mnohdy už dávno na pravdě bóží.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. srpna 2015 v 20:41  

Vyřešili, nicméně pořád mnoho, například doktorů, na západ prchá.

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. srpna 2015 v 21:36  

To ano. Převaděčům dávají celoživotní úspory, aby se pak mohli hromadit ve sběrných táborech.
Nu, poněkud svérázný pohled na ten náš společenský kvas. A co doma? Všichni zdrávi?

Unknown řekl(a)...
24. srpna 2015 v 6:51  

Jak jde dokonale zaměnit příčina za důsledek. Tou příčinou je dozajista vojenský rozvrat jižního a východního Středomoří. Které státy se tam vojensky angažovaly je taky všeobecně známo. Je taky všeobecně známo, že hlavní příčinou obrovské migrační vlny nebyl jen pokus o instalaci demokracií západního typu (Arabské jaro). Stručně řečeno, jde o oblasti s velkými nalezišti ropy a zemního plynu. Po tomto rozvratu se objevil první důsledek vměšování a to byl vznik IS. Logickým důsledkem masových represí pak imigrační vlna. Imigranti jsou opravdu chudáci a jsou na tom špatně, výzva vědců byla na místě. Co mně tam však chybí je odsouzení právě té hlavní příčiny a tou je vměšování některých velmocí do vnitřních záležitostí států okolo Středozemního moře. Proč však nedošlo k destabilizaci v Saúdské Arábii, Kataru, v SAE,..., tam jsou dozajista "velmi demokratické" režimy. To je otázka pro jinou debatu.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. srpna 2015 v 7:52  

Destabilizováním středního východu "osa dobra" destabilizovala střední východ.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. srpna 2015 v 8:11  

Vyřešili, nicméně pořád mnoho, například doktorů, na západ prchá.

Za dobrým bydlemn. To je pochopitelné. Takový byla většina i za totáče a otázkou je, kolik takových je v dnešní vlně imigrantů. Kdyby chtěli zachránit holý život, zůstanou klidně za prvním plotem, ale oni chtějí na bohatý sever. Dánsko už reaguje.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. srpna 2015 v 9:33  

„U primitivů, jak známo, platí: cizí je nepřátelské a škodí. (V některých jazycích byly ještě v pozdním středověku pojmy „cizáci“ a „bída“ totožné. – Poznámka redakce) Toto dělení má smysl, a proto také normální člověk necítí potřebu si tyto projekce uvědomovat, i když je to stav nebezpečně iluzorní. Všechno, co dělá vlastní národ, je dobré, Všechno, co dělají ti druzí, je špatné. I jednotlivce ovládá táž primitivní psychologie, proto působí dráždivě každý pokus, který by tyto projekce – po věky nevědomé – mohl přivést do vědomí, říká Carl G. Jung.

http://blog.aktualne.cz/blogy/miroslav-zak.php?itemid=25803

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. srpna 2015 v 12:18  

U primitivů, jak známo, platí: cizí je nepřátelské a škodí.

Tedy rozhodně bych neházel imigranty do jednoho pytle. Ne všichni jsou takoví.

Unknown řekl(a)...
24. srpna 2015 v 23:37  

Přeji dobrý den. Díval jsem se před chvílí na reportáž o vlně uprchlíků, kteří směřují přes Srbsko do Maďarska. V příštích týdnech a měsících budeme tak mít s velkou pravděpodobností možnost prokázat milosrdenství a soucit s lidmi, kteří utíkají před válkou a rozvratem. Půjde o historickou příležitost, bude to konfrontace s námi samotnými. Je dobře, že paní Valachová podpořila dobrou myšlenku. Fandím jí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. srpna 2015 v 9:03  

budeme tak mít s velkou pravděpodobností možnost prokázat milosrdenství a soucit

A kolik plánujete, pane Veleto, že přijmete uprchlíků pod svoji střechu?
Abychom si je porozdělovali tak nějak rovnoměrně.

krtek řekl(a)...
25. srpna 2015 v 13:07  

Já si vezmu dva, ale musí to být doktoři!
---
Kolega byl o prázdninách v Řecku a potkal celkem DVA uprchlíky! A nevzal je do Prahy ;-(

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. srpna 2015 v 21:53  

Docela se na to státní milosrdenství a soucit těším.
Docela nedávno zemřel výsostně vzácný člověk, motýlí Olga Joklová. Kdo si dnes vzpomene, jak dlouho trvalo státní mašinérii, než začala poskytovat těmto lidem tak základní potřeby, jako jsou velkoplošné náplasti.
A tak bych chtěl stejně jako tenkrát říci, že tyhle nemilosrdné a nesoucitné pojišťovní paznechty je nezbytné nakopat do prdele, kterou si vyvážejí v drahých limuzínách za peníze nebohých pojištěnců. Šmejdi.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. srpna 2015 v 22:20  

Klídek, ani ten nejubožejší chudák z Afriky tu nechce zůstat natož se rvát k vám domů. Vcelku pochopitelné.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2015 v 9:12  

Myslím, že pár tisíc uprchlíků z té záplavy by u nás i chtělo zůstat. Oni většinou počítají s tím, že se budou živit prací. A práce je u nás dost. Ministerstvo práce by mohlo vyhlásit nový operační program - OPU Operační program Uprchlíci a třeba přes Fond dalšího vzdělávání jim pomoct ke kvalifikaci, práci a důstojným podmínkám k životu. Mohlo by se začít péčí o krajinu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2015 v 13:20  

Setrvávám v naději, že se naší společnosti asimilovat většinu uprchlíků prostě nepodaří.
To by pak tito posílali do škol svoje děti, které by na rozdíl od těch našich projevovaly živý zájem o úroveň svého vzdělání. Opájím se představou, že by jim to mohlo vydržet alespoň takových pět let. Tedy do mého odchodu do důchodu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.