Přečtěte si: Dienstbier se postará o rovnost holčiček

čtvrtek 23. července 2015 ·

Na obzoru bude další změna, která nic nezmění a další výdaj, který bude na nic. Podle ministra Jiřího Dienstbiera je třeba vytvořit genderově vyvážené učebnice.„Jazyk má obrovskou symbolickou hodnotu, a pokud chceme uvést dva ekvivalenty, přičemž jeden ale napíšeme zdrobnělinou, okamžitě tím klesá symbolická hodnota tohoto slova,“ napsal Lidovým novinám Jiří Dienstbier.


Z článku Jana Jandourka v Reflex.cz vybíráme:

Bylo by zajímavé, kdyby se stát, když už se jeho úředníci zabývají takovými záležitostmi, staral o skutečně důležitá témata, která se týkají rovnoprávnosti. Třeba o důsledky vlny babyboomu, která politiky, lokální i celostátní, vždycky zaskočí a nejsou pak místa ve školkách a školách. Je to věc na první pohled banální, ale do života lidí zasahuje hodně. Mnoho žen by se chtělo vrátit do práce a něco dělat, ale nemohou, protože se musí doma starat o dítě, které nemůže do školky. To už vůbec necháme stranou, jaký kosmický pokrok by byl, kdyby třeba někoho napadlo dát do čekárny pro těhotné matky dost židlí, aby tam ženy s břichem nemusely postávat, než se na ně milostivě dostane řada. Že jsou ženy placeny jinak, než muži, škoda mluvit. Vlastně ne škoda. Mluvit se o tom musí. Jen se zatím autority zabývají tím, jak se v učebnicích mluví o holčičkách. No jak asi. Podle pravdy. Nejdřív by to chtělo změnit praxi.

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
23. července 2015 v 11:56  

Dienstbier se postará o rovnost holčiček ?

To doufám nikoli. Přírodou je dáno, že mezi ženské vlastnosti patří i křivky a že muži mají jiné komplementární přednosti. Příroda to tak zařídila, aby se muž se ženou doplňovali a drželi v rodině pohromadě. Proto bych ty přírodou dané lahodné proporce zbytečně neměnil :-))

Tabulka Gender_2014_web.xlsx na http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/statistika-skolstvi/genderova-problematika-zamestnancu-ve-skolstvi ukazuje zastoupení mužů učitelů ve školách takto:

MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ, konzervatoře a speciální školy mají celkové 19 % mužů učitelů.

přičemž mají

Mateřské školy: 0,4 % mužů
ZŠ a spec. školy: 14,3 a 14,6 % mužů
SŠ, VOŠ a konzervatoře: 35 % mužů
učitelé odb. výcviku: 66,1 % mužů

Větším problémem než genderová skladba učebnic jsou myslím tyto otázky:

- Mají děti v MŠ a ZŠ a SŠ právo být vychovávány i mužským vzorem? Proč není ve školách s výjimkou učitelů odb. výcviku, alespoň 40 % mužů?

- Jaký bude přístup státu k problému vztahu mezi existující feminizací v podfinancovaném školství a záměrem posílit technické vzdělávání - externími organizacemi snad, jak už se to mnohdy děje ?

Unknown řekl(a)...
23. července 2015 v 12:09  

23. července 2015 11:56

Feminizace školství pana ministra evidentně nezajímá. Je přitom více než jasné, že mužský přístup při výchově dětí je nezanedbatelný.

Již se těším na sdělení, že dělnice ve slévárně neunese 40 kg, protože ji to zakazuje bezpečnost práce a jiná fyzická konstituce.
Tedy rovnost? Není tady snad nějaký rozpor?

Eva Adamová řekl(a)...
23. července 2015 v 12:41  

Jasně. Svornost, rovnost, bratrství (pardon sesterství).

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. července 2015 v 9:19  

Nejlépe tohle ministerstvo zrušit.

Unknown řekl(a)...
24. července 2015 v 10:41  

Takový úřad, který nemá nic rozumného na práci, si zákonitě musí vymýšlet ptákoviny.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. července 2015 v 14:54  

Někdo jste nedávno v diskusi pod jiným článkem pěkně napsal, že zkušení a inteligentní učitelé krátkými výkřiky glosují dění či obsah článků na tomto webu. Rád bych si to genderově neutrálně zkusil:


HOVNÓÓÓ!




Děkuji za pozornost.

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. července 2015 v 21:26  

Nadějné téma na alespoň nějaké čerpání fondů. O nic významějšího tu přece nejde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.