Neil deGrasse Tyson: Jděte dětem z cesty

čtvrtek 23. července 2015 ·

Neil deGrasse Tyson, americký astrofyzik, popularizátor vědy, ředitel Haydenova planetária a výzkumník při Americkém přírodovědném muzeu, v tomto krátkém videu radí rodičům, jak u dětí probudit zájem o vědu.

12 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. července 2015 v 8:16  

Ten pán vypráví ve zkratce o tom, co většina rodičů dělá.Kupuje dětem knihy,prohlíží si s nimi obrázky a čte, chodí s nimi na procházky, nechá je plazit se po dvorku.Jo,že dětem MUSÍME dávat nějaké mantinely,to je dávno poznaná věc. Není to ale omezování dětí v jejich poznávání.
Takže NIC NOVÉHO POD SLUNCEM,pane Neil deGrasse Tysone.
Ale jinak hezká zkratka,ano.

Janek Wagner řekl(a)...
23. července 2015 v 8:55  

Někdy mám pocit, že to právě ta většina rodičů nedělá...

Tajný Učitel řekl(a)...
23. července 2015 v 11:08  

Paní K. od své krásné tradiční plotny zdá se zatím nezaregistrovala nástup věku PC, GN, PPP, P2P, FB a PS123.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. července 2015 v 11:22  

Hele tajnej,jseš mimo mísu.Ale moje chyba to není.Jak to děláš, že o mě tolik víš soudruhu?

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. července 2015 v 11:24  

Pro pana Wagnera,někteří rodiče to dělají, jiní ne.Já třeba dělám pro rodiče "osvětové" přednášky právě o výchově a rozvoji dětí. Více nezmůžu,ale i to málo může nějak přispět.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. července 2015 v 11:34  

Pro tajnýho :umím vařit, jsem ICT koordinátor, přivydělávám si počítačovou grafikovou, pořádám přednášky, ušiju si co potřebuju, vychovávam děti, pracuji pro město, čtu beletrii i odbornou literaturu. Mnoho věcí neumím. Především neumím urážet lidi, které neznám. Pokud jsem reagovala na vás urážlivě je to proto, že vy tu urážíte na počkání a jste s tím už trapný. Jestli se chcete někde "vyslintávat", zkuste nějakou diskusi na Blesku, Novinkách apod. Tady vás už v podstatě nikdo nebere vážně. Takové vaše jednání je také něčeho dokladem...

Tajný Učitel řekl(a)...
23. července 2015 v 11:44  

Paní K, bez urážky, máte nepochybně přehršle skvělých dovedností a kompetencí. Vaše svíčková je jistě lepší než ta od Babičky. Já reagoval na vaši větu: Ten pán vypráví ve zkratce o tom, co většina rodičů dělá. Kupuje dětem knihy,prohlíží si s nimi obrázky a čte, chodí s nimi na procházky, nechá je plazit se po dvorku. Toto ovšem většina rodičů nedělá. Jsem také rodič a svá dítka ženu povinně na min 8 hodin denně do cyberprostoru objevovat skutečný svět. Podmínkou je aspoň jedna prokazatelná návštěva Khanovy školy a zápis do jednoho MOOCu. Kdo studuje, nezlobí. Nezapomeňte, že jsem prokledý.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. července 2015 v 11:51  

Kdo si hraje nezlobí.Kdo je něčím zabaven, nezlobí. Koho něco zajímá, nezlobí.
Já ženu děti do Skauta.Studují a pohybují se po kyberprostoru samy od sebe.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. července 2015 v 11:58  

Ano,jeden plod mých slabin se co nevidět vrátí ze skautského tábora obalen třítýdenní krustou, velmi bohatou na mikroorganismy, vlastně takový vlastní ekosystém. To by měl Neil deCrass Tyson radost.

Eva Adamová řekl(a)...
23. července 2015 v 13:02  

Jejda, jejda. Není on spíš problém v tom, že současná generace rodičů se snaží své děti co nejvíce zabavit a co nejvíce jim organizovat čas? Starší děti dochází do spousty někdy až nesmyslných kroužků, jsou neustále pod dohledem a nemají ani chvilku tzv. pro sebe. Zelené vdovy, matky na předlouhé rodičovské dovolené a nezaměstnané matky dochází už s malými dětmi do jakýchsi center pro matky s dětmi apod. Divme se potom, že děcka se neumí vůbec zabavit sama a zorganizovat si nějakou aktivitu, jejich kreativita je totiž nulová. Dost dětí je pak nervních a já se vůbec nedivím. Zkusme si všichni představit, že po návratu z práce nám bude někdo každé odpoledne a večer diktovat, co máme a kdy máme dělat. Nevím jak vás, ale mě by z toho jeblo.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. července 2015 v 14:15  

Přesné. Ovšem pokud se v minulosti rodiče nesnažili své děti zabavit, nezbývalo jim nic jiného, než jít ven na dvorek, nebo si kreslit, či z nouze začít číst. Dnes zapnou komp nebo vytáhnou chytrý mobil a motorická, nudou motivovaná kreativita je v háji...nebo v majnkraftu. Proto také někteří dnešní rodiče investují do nejméně dvou kroužků denně. Nejhorší variantou je, když má potomek odpoledne zaplněné kroužky, pak udělá úkoly, v devět zapne komp a paří až do rána.

Unknown řekl(a)...
25. července 2015 v 6:24  

Vznikla "blbá generace". Mám však obavy, aby ta příští nebyla ještě blbější.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.