Klesá počet nezaměstnaných absolventů škol, lepší se situace vyučených

čtvrtek 16. července 2015 ·

Ve srovnání s předchozím rokem počty nezaměstnaných absolventů opět poklesly, a to v rámci všech sledovaných kategorií vzdělání. V dubnu 2015 byly počty nezaměstnaných absolventů ve většině kategorií vzdělání dokonce nižší než v dubnu 2012. Výrazně lepší uplatnění na trhu práce nalézají absolventi učebních oborů zaměřených na stavebnictví a zpracování dřeva.


Situace na pracovním trhu se z hlediska uplatnitelnosti průběžně zlepšuje. Hlavní příčinou jsou zřejmě lepší vyhlídky na rychlejší nalezení pracovního uplatnění, související s probouzející se ekonomikou, a tedy i mírně rostoucí ochotou zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky.

K poměrně výraznému poklesu nezaměstnanosti a zlepšení pracovního uplatnění došlo v dubnu 2015 u absolventů učebních oborů, kde je ze strany zaměstnavatelů trvale proklamován nedostatek pracovní síly. Zlepšení situace je poměrně dobře viditelné i z meziročního srovnání hodnot míry nezaměstnanosti z let 2014 a 2015.

„V rámci učebních oborů se nejlépe uplatňují absolventi strojírenských a elektrotechnických oborů. V případě vyučených došlo také k poměrně výraznému zlepšení situace absolventů oborů zaměřených na stavebnictví a zpracování dřeva. Již tradičně za prakticky bezproblémové je možné označit absolventy zdravotnických oborů středních i vyšších odborných škol,“ říká Mgr. Martin Úlovec z oddělení analýz trhu práce Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Graf: Porovnání míry nezaměstnanosti absolventů středního vzdělání s výučním listem dle skupin oborů vzdělání, řazeno podle míry nezaměstnanosti 2015


Studie Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – předběžná zpráva duben 2015 vznikla v rámci projektu Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy (VIP Kariéra II).

Projekt od května 2010 do konce června 2015 rozvíjel informační systém ISA+ a soustředil se na další vzdělávání výchovných-kariérových poradců. Projekt VIP Kariéra II byl spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, jeho řešitelem byl Národní ústav pro vzdělávání.

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
16. července 2015 v 11:11  

ČESKÉ VZDĚLÁVACÍ PROJEKTOVÉ ČERPADLO A POJMOVÁ DEFORMACE V NÚV

Projekt VIP Kariéra II byl spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, jeho řešitelem byl Národní ústav pro vzdělávání.

Řeší se problémy. Problém je nesoulad mezi jsoucím a žádoucím (cílovým) stavem nějaké věci. Řešení problému je nalezení postupu, jak tento nesoulad odstranit. Je několik různě účinných metod řešení problémů. Problémy lze řešit např. i metodou pokusu a omylu nebo delegováním jeho řešení na někoho jiného, což nebývá vždy účinné.

U složitějších problémů se po jejich analýze určuje plán k efektivnímu dosažení žádoucího náročného cíle. Tento plán k efektivnímu dosažení náročného cíle se cizím slovem nazývá projekt. Tvorba tohoto plánu se nazývá projektování. Schválený projekt je (má být) schválený plán k dosažení náročného cíle se stanovenými prostředky ve stanoveném čase. Realizátor schváleného projektu tedy už projekt neřeší, ale uskutečňuje ho.

Dovoluji si vyjádřit názor, že NÚV jako vrcholná organizace pedagogické vědy v působnosti MŠMT se nejen v této tiskové zprávě dopouští deformace pojmů projektování, projekt a realizace schváleného projektu. Svědčí o tom myslím například i nedávno zveřejněný Kontrolní závěr z kontrolní akce NKÚ č. 14/24 ( http://www.ceskaskola.cz/2015/07/nku-staze-ve-firmach-dosud-staly.html ), ze kterého je vidět, jak projektový tým z NÚV při realizaci projektu Národní soustava kvalifikací 2 „vyřešil“ bez kontroly ze strany MŠMT problém, jak utratit dotace, a to v rozporu se schválenými aktivitami a cíli projektu.

Závěrem si dovoluji vyslovit naději a víru, že nové vedení MŠMT a NÚV provedou důkladnou revizi a opravu českých vzdělávacích projektových čerpadel.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2015 v 12:48  

"Klesá počet nezaměstnaných absolventů škol, lepší se situace vyučených"

Jestli to nebude tím, že absolventi škol začali houfně docházet do zaměstnání.

Problém je nesoulad mezi jsoucím a žádoucím (cílovým) stavem nějaké věci. Řešení problému je nalezení postupu, jak tento nesoulad odstranit.

Nejjednodušším řešením problému je předefinovat žádoucí stav tak, aby se co nejvíce přiblížil stavu jsoucímu.

MM řekl(a)...
16. července 2015 v 22:03  

Eslivá to nebude tim, pani, že tahlencta nezaměstnanost poklesla celkově.

Asi ne. Asi je to díky tomu evropskýmu vyčerpání.

To Mr. Pytlík:
Ve školství, neziskovém sektoru a především při čerpání dotací je naopak nutné nesoulad neustále zvyšovat, aby potřeba řešení byla čím dál naléhavější a dotacíhodná. A to i za cenu, že se zjištěný cílový stav šikovně předefinuje tak, že z něj vyjde ještě větší kulové než na začátku. Jedině tak může čerpání do budoucna pokračovat dál, více a radostněji.
Na základě dlouholetých zkušeností si už dávno nedělám iluze, že by se nějaká drahá akce, která kritizovaný stav spíše zhoršila, úplně zastavila. (Viz Indoš, RVP, inkluze, integrace, nové maturity... atakdále, atakdále...)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.