Studenti z Gymnázia Jeseník nadchli svým vystoupením porotu a zvítězili v taneční soutěži The SCHOOL DANCE 2015

pondělí 29. června 2015 ·

Napjatá atmosféra, nervozita, tréma, ale také velké očekávání se dalo vyčíst z očí všech finalistů taneční soutěže The SCHOOL DANCE 2015, jejíž velké finále se konalo ve středu 24. června ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Českou republiku reprezentovala Základní škola Žalany, ZŠ Angel z Prahy 4 a Gymnázium Jeseník. A byli to právě jeseničtí gymnazisté, kteří za taneční vystoupení Hunger Games získali to nejvyšší ocenění: vítězství v kategorii AMatéři.

Finálový den, který moderovala Adela Banášová, byl pro 12 soutěžících tanečníků, párů a skupin z českých a slovenských škol vyvrcholením několikaměsíční dřiny v tělocvičně, na hřišti nebo na parketě. Největší tíha odpovědnosti však byla na bedrech poroty, jejímž členem byl také partner soutěže, známý tanečník, choreograf a majitel tanečního studia TANČÍRNA Petr Čadek: „Mně osobně velmi mile překvapila úroveň vystoupení. Rozhodování nebylo vůbec snadné.“ S Petrem Čadkem zasedli v porotě choreograf, tanečník a režisér Ján Ďurovčík, Peter Modrovský z taneční akademie Dansovia, generální ředitel SĽUK Juraj Hamar, ředitel SND Marián Chudovský, za EDULAB Lucia Kandráčová, Miňo Kereš ze skupiny The Pastels, Digitální lídr SR Peter Pellegrini, Vladimír Grežo z BKIS, Dušan Chrenek ze zastoupení EK na Slovensku a herec SND Ján Koleník.

Taneční skupina Hungry Students z Gymnázia Jeseník soutěžila s vystoupením na motivy filmu Hunger Games. Autorkou krásné a náročné choreografie, ve které tanečníci propojují film, hudbu a tanec, je Michaela Turková, studentka třetího ročníku. Velké pochvaly se dočkala také od Petra Čadka: „Choreografie byla moc hezká. Míša udržela náladu filmu, ze kterého vycházela, což není jednoduché a hlavně bylo vidět, že všechny tanec baví. U některých jiných soutěžících, radost z tance zakryla tréma, což se u Hunger Games naštěstí nestalo. Za mě byli super.“ „Tančili jsme hlavně pro sebe, snažili jsme se vyjádřit co nejvíc energie a dát do toho maximum,“ skromně pronesla choreografka Michaela Turková a její spolužačka Anna Nezvalová dodala: „Moc krásná atmosféra, skvěle jsme si to užili. Už se těším na příští rok.“

Letos poprvé se vyhlašovali vítězové ve dvou kategoriích. Vedle AMatérů také PROfesionálové. První cenu v této kategorii získala Základná škola s materskou školou Habovka s vystoupením Karolínka II. - Two girls. Každý z vítězů získal hlavní cenu, kterou je simulátor volného pádu spojený s výletem do Tatralandie a finanční odměna ve výši 1 000 EUR. „Já bych to celé popsala velmi stručně. Jsme prostě šťastní,“ konstatovala Magda Dostálová, učitelka z Gymnázia Jeseník.

Pořadatelem taneční soutěže The SCHOOL DANCE je nezisková organizace EDULAB a taneční akademie DANSOVIA. Do letošního již 4. ročníku se přihlásilo přes 600 škol z České republiky a Slovenska. Soutěžící měli za úkol spolu s tanečními videi vypracovat také interaktivní materiál prezentující region, ze kterého pocházejí. Cílem soutěže je nejen podporovat aktivní pohyb dětí, ale také efektivní využívání moderních IT technologií. „Finále The SCHOOL DANCE 2015 byl pro všechny úžasný zážitek. Taneční vystoupení byla výborná už na videu, ale vidět tanečníky naživo předčilo má očekávání. Děkuji všem zúčastněným, gratuluji vítězům a těším se na další ročník,“ uvedl na závěr Michal Orság, ředitel neziskové organizace EDUkační LABoratoř.


O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř

EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem organizace je zvyšovat popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Přináší také učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi. EDUkační LABoratoř realizuje vzdělávací projekty pro mateřské, základní a střední školy ve všech regionech ČR, např. Program podpory digitalizace škol, výzkumný projekt Škola dotykem | www.skoladotykem.cz, projekt Školka hrou pro předškolní vzdělávání | www.edulabcr.cz/skolka-hrou a taneční soutěž pro školy The SCHOOL DANCE | www.schooldance.cz. Vybraným projektům udělilo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Více informací naleznete na www.edulabcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.