Nejlepším žákovským minipodnikem jsou Green4Kids ze základní školy Povrly

sobota 27. června 2015 ·

Do programu žákovských minipodniků se mohou školy přihlásit kdykoli.


Nezisková vzdělávací organizace JA Czech (Junior Achievement, o.p.s.), jejíž českou kancelář založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa, a Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) uspořádaly 24. června 2015 Závěrečnou konferenci projektu žákovských minipodniků spojenou se soutěží o Nejlepší žákovský minipodnik. Tento projekt je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Soutěže se zúčastnilo 19 minipodniků z 10 základních škol z celé České republiky. Nejmladšími účastníky soutěže byl tým Nadějkovské srdce z 3. a 4. třídy základní školy Nadějkov, který získal zvláštní cenu poroty. Vítězem soutěže se stal minipodnik Green4Kids ze Základní a Mateřské školy Povrly, okres Ústí nad Labem, se vzdělávacím programem pro mateřské školy s názvem „Zdravá výživa“.

Jaroslava Najmanová, ředitelka základní školy Povrly a vedoucí vítězného projektu Green4Kids, uvedla: „Vítězství nás velice těší, připravovali jsme se s dětmi velmi důsledně a vyplatilo se nám to. Já osobně se projektu žákovského minipodniku od JA Czech zúčastním již podruhé. Ve škole máme předmět „Svět práce“ a vše, co v něm učím, si děti v rámci minipodniku vyzkoušely v praxi.“

Adéla Dolinská, z deváté třídy, ředitelka Green4Kids, okomentovala vítězství: „Ze začátku jsme nevěřili, že to můžeme dotáhnout do konce, ale paní ředitelka nám pomohla se u projektu udržet. Moc mě to bavilo, byla jsem asi nejzapálenější ze všech a určitě bych jednou podnikání chtěla zkusit. Všem bych vzkázala – jděte do toho!“

Všechny soutěžící týmy vytvořily výroční zprávu a následně prezentovaly své projekty před porotou i publikem. Pak jury vybrala pět finalistů, kteří absolvovali pohovor s porotou za zavřenými dveřmi. Výsledky porotci určili takto:

Umístění
Minipodnik
Předmět podnikání
Vyučující
1.
Vzdělávací program pro MŠ „Zdravá výživa“
Základní a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem
 Mgr. Jaroslava Najmonová, ředitelka
2.
 Výroba a prodej cukrovinek z marcipánu
Základní a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem
 Mgr. Jaroslava Melounová
3.
Výroba müsli tyčinek bez přídavku cukru
 ZŠ T. G. Masaryka, Otrokovice
 Mgr. Martin Hála

 Zvláštní cena poroty




Výroba a prodej předmětů pro radost a dekor. dárků
 ZŠ a MŠ Nadějkov, okr. Tábor
 Mgr. Regina Mihulová



V porotě zasedli: Jan Theodor Kozumplík, manažer v KandPartner, Jiří Rudolf, místopředseda správní rady OK4Inovace, Alena Králová, vedoucí katedry, VŠE, Hana Marešová, proděkanka, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého a Silvie Marhoulová, manažerka PR a komunikace JA Czech.

Alena Králová porotkyně a vedoucí katedry didaktiky ekonomických předmětů Vysoké školy Ekonomické v Praze, soutěž okomentovala: „Překvapila mě vysoká úroveň žákovských týmů. Mnozí z nich by předčili i některé středoškolské týmy, se kterými jsem měla možnost se v programech JA Czech setkat. Vynikající byla ale i sebereflexe žáků, kteří přiznávali, že zejména práce v teamu byla složitá – s některými členy se museli rozloučit nebo je vyměnit. Podle mě jsou tyto zkušenosti pro žáky velice cenné, protože ty jim sebelepší výuka v lavicích nemůže zprostředkovat. Proto také naše katedra dlouhodobě vyučuje didaktiku výukových předmětů JA Czech.“

Jan Th. Kozumplík, porotce a zakládající partner projektu ABSOLVENT + soutěž okomentoval: „Bylo a je mi vždy ctí spolupracovat s JA Czech a mladými lidmi. V porotě za JA Czech jsem zasedl již podruhé. Dodávám, že poprvé tomu bylo u studentů VŠE. O to bylo pro mě ještě větším překvapením vidět na vlastní oči naši nejmladší generaci, která se do daného projektu zapojila nejen s VELMI silnými nápady, ale i osobní prezentací. Je vidět, že se tato generace podporuje součinně s učiteli, na společné platformě (nápadu) a týmové spolupráci. A to jsou v podnikání jedny z nejdůležitějších kritérií zaručeného úspěchu. Všem bych pak tento projekt osobně velmi doporučil. Objevte i Vy své plus a jděte do toho!“

Během dne byly pro žáky připraveny i zábavně – vzdělávací přednášky, pro učitele bylo připraveno shrnutí projektu a seznámení s možností dál v projektu pokračovat.

Jitka Bulantová, programová ředitelka uvedla: „Jako pokračování ročního projektu žákovských minipodniků nabízí JA Czech základním školám program JA mini-Firma, do kterého je možné přihlásit školu během celého školního roku. Pokud by se chtěli učitelé na tento program proškolit, pak se na akreditované školení mohou přihlásit do 31. července 2015. Do programů základních škol patří i e-learning zaměřený na rozvoj finanční gramotnosti JA Poznej svoje peníze. Do projektů a programů JA Czech se mohou kdykoliv v průběhu roku zapojit všechny základní školy v České republice, pro nové vyučující je připraveno na konci srpna akreditované školení, na které je možné se přihlásit rovněž do 31. července 2015.“

O projektu JA Minipodnikání na základních školách

Tento projekt běží na základních školách v letošním školním roce a prošlo jím 229 žáků prvního a druhého stupně základních škol. Cílem projektu je zvýšit podnikatelskou gramotnost žáků, představit jim praktické činnosti v malém podniku a seznámit je s podnikáním „nanečisto“. Žáci si vyzkoušejí týmovou práci, rozhodování, za jehož následky nesou zodpovědnost, získají schopnost diskutovat, přijímat kritiku a řešit problémy. Při soutěži, kdy představují své projekty publiku a porotě, si ověří svoje prezentační a komunikační dovednosti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.