5. 7.: BarCamp 2015: Učíme se učit…

sobota 27. června 2015 ·

BarCamp je svobodná konference, jejíž základní ideou je zrušit hranice mezi pořadatelem konference a jejím účastníkem a bez profilovaného výběru přednášejících umožnit jakémukoli zájemci vystoupit s jeho příspěvkem. Přijeďte proto letos na Šrámkovu Sobotku! Máme již k dispozici předběžný seznam řečníků.


Název letošního soboteckého BarCampu je Učíme se učit… a zaměříme se především na učitele jazyků a literatury. Ať již je to jazyk a literatura český, či jiné. Chceme nabídnout tři dvouhodinové bloky s pěti- až desetiminutovými příspěvky, v nichž by učitelé všech stupňů našich škol hovořili prakticky o výuce a postupu, který při výuce používají. Kromě toho nabídneme dostatek prostoru i pro rozhovory mezi samotnými přednášejícími a posluchači.

TERMÍN – neděle 5. července 2015
ČAS ZAHÁJENÍ – bude upřesněn podle konečného počtu mluvčích
MÍSTO – Městské divadlo, náměstí Míru, Sobotka, okres Jičín
VSTUPNÉ – ZDARMA

Prosíme všechny, kdo chtějí na konferenci vystoupit nebo se jen tak dostavit, aby se registrovali. Přehled o vystupujících nám pomůže lépe poskládat program. Seznam účastníků nám zase lépe pomůže naplánovat kapacity. Máte-li zájem v Sobotce přespat, případně se zdržet delší čas, využijte prosím v rámci e-shopu položku ubytování.



Konference BarCamp stojí na myšlence vzájemné spolupráce a nemá žádné sponzory. Pokud chcete přispět k jejímu průběhu, můžete třeba přinést sušenky či upéct koláč. Pro případ jakýchkoliv dotazů použijte prosím e-mail barcamp@sramkovasobotka.cz.

Program

Zde je předběžný seznam řečníků na Barcampu. Pokud se chcete ještě přidat, neváhejte a napište nám. Stále je možné dorazit i jako řečník!

Jan Křeček: Učíme se… bavit?

Interaktivní divadelní výstava. Dramaťák. Literární víkend. Tvůrčí psaní. Hodiny práce navíc, ale výsledky zajímavé, chvályhodné, přínosné, záslužné… To je přece jasné. Nebo ne? Kde je hranice mezi učením (se) a zábavou? Ubavíme se někdy k smrti? A bavíme více studenty, nebo sebe? Krátké povídání o literárních aktivitách na Gymnáziu Elgartova v Brně a dlouhé tázání po smyslu toho všeho.

Jakub Fiala: Interakce s interaktivní tabulí, aneb jak jsem (se) letos (na)učil…

Technologie ve výuce jsou #trendy. Technologie ve výuce jsou #sexy. Technologie ve výuce jsou často #trendy a #sexy jen v prezentacích těch, co je do škol prodávají, zatímco v „obyčejných hodinách“ je z interaktivní tabule jen drahá bílá zeď. Ve svém příspěvku bych se s vámi rád podělil o své praktické zkušenosti a postřehy z výuky s interaktivní tabulí, které jsem v letošním roce nasbíral. Pokusím se ukázat, že jít s vlastní kůží na trh je nejen cesta zajímavá, ale i užitečná pro vás i vaše posluchače a posluchačky.

Martina Jurčeková: Jak (se) učím já

Ráda se ale podělím o své metody, postřehy, způsob komunikace se žáky. Také ale o to, jak je důležité se sama neustále vzdělávat. Učím na střední odborné škole, předtím jsem dlouho působila na učilišti. Mám pocit, že odborné školství je trochu popelka mezi školami, veřejnost většinou řeší základní školy a gymnázia. Není ale úplně snadné vyučovat všeobecně vzdělávací předměty na odborných školách, kde je menší dotace hodin a žáci chodí na praxe. Mou aprobací je český jazyk a literatura, dějepis a základy společenských věd. Jsem členka výboru Asociace učitelů dějepisu, mezi mé další koníčky patří Fráňa Šrámek a Šrámkova Sobotka. Šrámkovy Sobotky jsem se účastnila jako studentka VŠ a ráda tam jezdím i nyní jako absolventka.

Linda Pospíšilová: Let Go of Control

Výuka odborného jazyka se na všech stupních potýká s několika výzvami. Tou největší se zdá být pro učitele lingvistu střetávání se se specializacemi, které sám nevystudoval. Pouhý tento fakt učitele posouvá do role neodborníka, který má před studenty předstupovat a vyučovat. Tento příspěvek nabízí ověřené cesty jak s touto výzvou naložit a neztratit tvář. Pokusím se představit mé tři pilíře výuky odborného anglického jazyka na Univerzitě Pardubice.

Petr Fantys: National Literary Award for Young Writers – soutěž pro mladé autory píšící anglicky

Prezentace oblíbené soutěže v anglických povídkách pro děti a studenty do 19 let z České a Slovenské republiky – jediné soutěže, kde se můžou naplno literárně „vyřádit“ v latině naší doby a spojit tak schopnost svobodně se vyjadřovat v cizím jazyce se čtenářskou zkušeností a smyslem pro formu.

Marcela Burešová: Montessori – Všechno je jinak?

O (ne)soustředěnosti, (ne)spolupráci, (ne)kázni a (ne)zájmu dětí předškolního věku v prostředí (ne)Montessori s praktickými ukázkami prvopočátečního čtení a psaní metodou Montessori.

Štěpán Kovář: Výuka angličtiny v heterogenní třídě. Přístup, metody, materiály

A znáte tenhle? Přijde koktavý Němec, německy mluvící Portugalec, Číňan, který nikomu nerozumí ani půl slova, lehce autistický bludný Holanďan a Slovák, ktorý ani nevie kde býva, do třídy.

Tereza Dardová: Cizinec – student – (ne)přítel

Osobní vyprávění o tom, kde se berou mí zahraniční přátelé, jak učím češtinu pro cizince já a jak je to jiné, o vyhlášené kuchyni mé babičky, o pozvánce na svatbu, o randění se studenty a o jednom nefungujícím business modelu.

Jan Chromý: Hra jako způsob poznávání jazyka

Příspěvek se zaměří na otázku, jakou roli hraje či může hrát hra při poznávání jazyka, a to jak v kontextu osvojování jazyka u dětí, tak v kontextu prohlubování poznání mateřského jazyka u dospělých.

Zdroj: SramkovaSobotka.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.