Daniel Dočekal: Jaké nástroje se používají na tvorbu video tutoriálů snímáním obrazovky?

pátek 5. června 2015 ·

Dnešní tip vychází z toho, že se Petr Václavek ptal na řešení následujícího problému: Jaké nástroje se používají na tvorbu video tutoriálů snímání dění na obrazovce? Tedy snímání dění na obrazovce + doprovod z mikrofónu + zobrazování klávesových zkratek, případně editace nějakých bublin a tak…

Osobně mám v tomhle velké mezery (jediné co jsem kdy používal a co mám i koupené je Fraps), tak je následující přehled výsledkem tipů od čtenářů @365tipů a dalších lidí ze sociálních sítí. Což také v praci znamená, že jsou vítány další komentáře, tipy, zkušenosti s některými dalšími či zde uvedenými aplikacemi.

  • @jancibris dává tip na Skype for Business, kde je možné vytvořit meeting sám se sebou a pak je možné snímat obrazovku i zvuky.
  • Studuj INFOVĚDU! doporučuje BB Flashback.
  • Jiří Borový dal tip na freeware, které umí nahrávat i hry – Open Broadcaster Software. Ten ostatně doporučil i Valášek Altair, který ještě jako profesionální nástroj (dodává, že ale také za odpovídající cenu) je Camtasia Studio (měli by mít 30 denní zkušební verzi).
  • Když už byla zmínka o hrách, tak pro hry je dlouholetou klasikou Fraps.
  • Michal Blažek doporučuje Camstudio (Open Source, mimochodem) a Google Hangouts.
  • Pro MAC je podle Karla Javůrka nejlepší ScreenFlow (ale sám dodává, že je dražší) a pro jednoduché nahrávání lze použít interní QuickTime Player.
  • Osobně bych možná přidal ještě Ezvid ve kterém najdete i některé další nutné pomůcky.

Camtasia Studio 7

Co ještě k vytváření video tutoriálu dodat?

Neočekávejte, že to bude něco jednoduchého. Nebo snad, že se vám hned napoprvé podaří vyrobit něco co bude plně použitelné, správné a plnit svůj účel. Je dost jisté, že budete opakovat a opakovat a opakovat. A možná toho budete mít na počátku dost plné kecky.

Budete muset vědět kam s hotovým tutoriálem (zde je určitě nejjednodušším řešením YouTube).
Budete asi muset (dříve či později) řešit to, že tutoriál je potřeba správně namluvit. Můžete zkusit současně natáčet video i s komentářem, ale osobně si myslím, že stejně skončíte u natáčení videa, střihu a pak následného namlouvání.

Což v praxi bude znamenat, že byste si měli dopředu připravit nějaký ten scénář, vše si odzkoušet a ověřit. A při zkoušení a ověřování zkuste myslet i na to, že někdo bude sledovat video, ale nebude mít zvuk. Což přivádí k další vhodné činnosti, vytvořit pro vaše video titulky.

Brzy také asi zjistíte, že to co natočíte, bude vyžadovat sestříhání (což už možná znamená, že bude časem potřeba další tip). V rámci střihu budete některé věci nakonec dávat pryč, některé aktivity zcela určitě budete chtít zrychlit (třeba nahrávání, instalace, atd), budete přidávat texty, rámečky, atd.
Aby video k něčemu vypadalo, tak to bude chtít asi Full HD, což vás teoreticky (i prakticky) přivede k natáčení v 1280 x 720. Což také v praxi znamená, že si budete tomuto muset přizpůsobit natáčený prostor na displeji, nebo vůbec celý displej.

Je velmi pravděpodobné, že jenom hodně praxe zajistí, že dokážete správně na videu ukazovat ty nejpodstatnější aktivity tak, aby je divák byl schopen správně rozpoznat a sledovat. Tady vám velmi přijde vhod naučení se zvětšení (zoom) a posunu obrazu (transition).

ScreenFlow pro MAC

Nezapomeňte, že na YouTube bude nakonec výsledné video vidět v podstatně menší podobě.
S ohledem na velikost výsledného videa asi skončíte u 15 fps, místo optimálnějších 30 fps. Což je ale také něco, co byste si měli vyzkoušet.

Než se do něčeho takového pustíte, zkuste si na YouTube projít větší množství tutoriálů, najdete tam řadu užitečných triků, které můžete zkusit aplikovat i na vaše dílko.

Tak, snad tohle pomůže nejenom Petru Václavkovi, ale i někomu dalšímu. Pokud někdo máte něco vhodné k doplnění, ozvěte se.

Převzato z  @365tipů

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. června 2015 v 11:05  

Full HD má rozlišení 1920×1080.

Mintaka řekl(a)...
5. června 2015 v 15:27  

Osvědčil se mi i Wink http://www.debugmode.com/wink/ fungující ve WinXP a >, i Linuxu 64bit. Výhodou může být vlastní integrovaný přehrávač, který umožňuje postupovat po tvůrcem určených krocích. Nevýhodou může být, že hlavní exportní formát je flashové .swf .

Inspirativní přehled je například zde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_screencasting_software

Na Linuxu může stát za pozornost Yukon https://github.com/wereHamster/yukon/

S pozdravem
Filip Vaculík

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.