Soutěž Evropa hrou ukáže život Evropanů očima dětí a mladých lidí

středa 6. května 2015 ·

V období od 4. května do 25. června 2015 se ve všech krajích České republiky uskuteční 3. ročník Evropských projektových dnů, tentokrát na téma „Evropa hrou“, který umožní veřejnosti a zejména dětem a mladým lidem seznámit se s Evropou a životem Evropanů netradičním a kreativním způsobem.


Do letošního ročníku Evropských projektových dnů se mohly přihlásit organizace, které se podílejí na formálním i neformálním vzdělávání (města a obce, knihovny, divadla, školy, dětské domovy, výchovné ústavy, neziskové organizace, komunitní centra apod.) a dosud nečerpaly finanční prostředky v rámci programu Erasmus+. Do soutěže měly zaslat vlastní návrh projektového dne, který by účastníkům hravým způsobem přiblížil téma Evropa a život Evropanů.

Dům zahraniční spolupráce (dále jen DZS) jako hlavní organizátor soutěže obdržel celkem 67 přihlášek, z nichž odborná komise vybrala 16 institucí, které s finanční a organizační podporou DZS uskuteční projektové dny podle svých návrhů.

Komise při hodnocení návrhů posuzovala například rozsah a kreativitu plánovaného programu, jeho otevřenost pro děti a mladé lidi s jakýmkoli typem znevýhodnění či předpokládaný počet účastníků. V každém kraji byl vybrán jeden vítězný návrh, přičemž v Plzeňském a Jihočeském kraji, které jsou do programu Erasmus+ zapojeny méně a je proto třeba je výrazněji podpořit, vybrala odborná komise dva vítěze.

Program akce mohli pořadatelé naplánovat zcela podle svých představ. Bylo přitom třeba zohlednit, aby aktivity rozvíjely dovednosti dětí nebo mladých lidí ve vybrané škole, instituci nebo obci a byly přístupné také zástupcům obce, kraje, okolních vzdělávacích organizací, učitelům, pracovníkům s mládeží a dalším hostům.

Cílem Evropských projektových dnů je motivovat organizace působící ve vzdělávání k účasti v evropském vzdělávacím programu Erasmus+, který podporuje mezinárodní spolupráci a mobilitu ve vzdělávání, odborné přípravě a v oblasti mládeže. Soutěž je určena dosud nezapojeným institucím v programu Erasmus+.

Semináře o programu Erasmus+

V rámci Evropských projektových dnů pořádá DZS informační semináře, které zájemcům z řad odborné veřejnosti (pracovníkům v oblasti vzdělávání, odborné přípravy nebo mládeže, osobám s rozhodovacími pravomocemi, sociálním partnerům apod.) představí program Erasmus+ a přiblíží, jaké možnosti program institucím nabízí. Jako doplněk Evropských projektových dnů chystá DZS pro děti a mládež zábavné vzdělávací aktivity o Evropě (krátké kvízy, křížovky, doplňovačky) a soutěže o upomínkové předměty.

Další informace o soutěži „Evropa hrou“ včetně výstupů z předchozích ročníků akce ve formě projektových zpráv, fotogalerií či videí a odkazů na články v regionálních médiích najdete na www.evropanasimaocima.cz.

Evropské projektové dny – kalendář

22. 5. Základní škola a Mateřská škola Hrádek, Plzeňský kraj
26. 5. Základní škola a Praktická škola Aš, Karlovarský kraj
28. 5. Občanské sdružení Sebastian, Petrovice u Karviné, Moravskoslezský kraj
2. 6. Základní škola SEVER, Hradec Králové, Lužická, Královéhradecký kraj
3. 6. Základní škola, MŠ speciální, Dětský domov, Nymburk, Středočeský kraj
5. 6. Základní škola Šebetov, Jihomoravský kraj
9. 6. Základní škola a mateřská škola Křižanov, Kraj Vysočina
10. 6. 16. základní škola a mateřská škola Plzeň, Plzeňský kraj
11. 6. Domov mládeže Pardubice, Rožkova, Pardubický kraj
15. 6. Základní škola a Mateřská škola Slatinice, Olomoucký kraj
18. 6. Základní škola, Česká Lípa, Partyzánská, Liberecký kraj
19. 6. Střední odborná škola zdravotnická, SOU, Český Krumlov, Jihočeský kraj
22. 6. Základní škola a Mateřská škola, Kaňka o.p.s., Tábor, Jihočeský kraj
23. 6. ZŠ a MŠ Vlčnov, Zlínský kraj
25. 6. ZŠ Vodičkova, Praha 1, Hlavní město Praha
25. 6. Gymnázium a Střední průmyslová škola, Duchcov, Ústecký kraj


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.