Seminář České školní inspekce: Integrace a inkluze - zkušenosti z Evropských škol a evropských zemí

středa 13. května 2015 ·

V rámci předsednictví České republiky v systému Evropských škol uspořádala Česká školní inspekce v úterý 12. května 2015 odborný seminář, jehož cílem bylo prodiskutovat přístupy k problematice inkluze, integrace a vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v širším slova smyslu, se zaměřením na etnická, sociální, kulturní nebo teritoriální specifika, která je třeba při vzdělávání zohledňovat.

Semináře se zúčastnilo více než 60 hostů z řad zástupců škol a školských zařízení, odborných školských asociací, neziskových organizací, akademického sektoru, školských odborů, dále zástupci institucí veřejné správy, jako je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Česká školní inspekce, Kancelář veřejného ochránce práv, Úřad vlády České republiky nebo Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

Po úvodním slově ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala uvedla účastníky semináře do problematiky fungování Evropských škol s akcentem na podporu poskytovanou žákům se speciálními vzdělávacími potřebami česká inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol Dana Musilová, po jejím příspěvku pak vystoupili zahraniční hosté. Karin Nilsson, inspektorka pro sekundární cyklus Evropských škol, prezentovala zkušenosti se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve Švédsku, inspektor pro předškolní a primární cyklus Evropských škol Helder Lopo Guerreiro přiblížil zkušenosti Portugalska a inspektorka pro předškolní, primární a sekundární cyklus Evropských škol Tuulamarja Huisman informovala o přístupech Finska. Blok přednášejících uzavřela expertka na problematiku inkluze, integrace a spravedlivosti vzdělávacího systému z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jana Straková.

V závěrečné části semináře jeho účastníci diskutovali s domácími i zahraničními experty o různých aspektech podpory poskytované žákům se speciálními vzdělávacími potřebami a o aplikovatelnosti zahraničních zkušeností do české vzdělávací praxe.

Program semináře i prezentace vystupujících:


1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
13. května 2015 v 15:28  

Které školy jsou Evropské dle jména, že jsou psány s velkým E?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.