Přečtěte si: Vzdělávací hry nejsou gamifikace

úterý 5. května 2015 ·

Organizace Education Arcade je součástí Schellerova programu pro vzdělávání učitelů v americké MIT a zabývá se vývojem vzdělávacích digitálních her. Spolupracuje se školami a neziskovými organizacemi, učí učitele vyvíjet vlastní hry a začleňovat je do výuky a zahájila masově otevřený online kurz „Design and Development of Games for Learning“.


Ředitel Education Arcade Eric Klopfer a kreativní ředitel Scot Osterweil nemají rádi pojem „gamifikace“, která podle nich pouze začleňuje klasické postupy a vědomosti do herního rámce, podporuje dril, ale nepřispívá k transformaci učení. Cílem ředitelů Education Arcade je tvořit hry, jež vycházejí z řešení matematického problému nebo vědeckého experimentu a propojují je s reálným světem. V současné době Education Arcade pilotuje hru The Radix Endeavor určenou pro více hráčů a zaměřenou na matematické a přírodovědné problémy na úrovni středoškolské výuky. Hráči zkoumají cizí planetu, hledají léčbu pro životu nebezpečnou chorobu nebo vymýšlejí, jakými postupy zachránit hroutící se budovy. Osterweil před lety formuloval „čtyři svobody hry“, a to svobodu experimentovat, svobodu neuspět, svobodu mít různé identity a svobodu volby úsilí (chvíli se snažit a chvíli o nic neusilovat), a dnes tvrdí, že tyto svobody by měly být vždy ve hře přítomné (o zkušenostech s MOOC MITx vedeným týmem profesora Klopfera viz zde) .

Zdroj: Slate.com

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

2 komentářů:

BoBr řekl(a)...
5. května 2015 v 19:17  

Zavádění her byť výukových do výuky a naše snaha přesvědčit veřejnost, že to má smysl, je gamifikací v obecném smyslu slova. To, že vrcholní světoví vývojáři aplikací spadajících do této kategorie nemají to slovo rádi, na tom nic nezmění. Ale úplně je chápu. Ještě máme pořád v paměti předchozí podobný oblíbený termín, znamenající přesně to, proti čemu oni bojují, a sice edutainment.

Unknown řekl(a)...
6. května 2015 v 21:47  

božíčku,úplná přehršel svobody a nespozané individuality,ale logika zůstala v muzeu totality, za našich čásů jsme na základce pod lavicí hráli šachy-takové maličké cestovní,,o přestávce na lavici dámu,na střední se pod lavicí už mazaly karty,no a na koleji už jely taroky a v hospodě mariáš,to bylo procvičování paměti a logického myšlení,zase s tou svobodou a kreativitou to bylo špatný,ale když jedu lepší sedmy dvě,tak jsem kreativní sám o sobě!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.