Jan Wagner: Jak "cinknout" výběrové řízení na nákup výukových pomůcek pro mateřské školy?

středa 20. května 2015 ·

Na tristní stav některých veřejných zakázek v projektech operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla odborná veřejnost upozorňována opakovaně. Podnět k prošetření projektu Ostravské univerzity Dílna techniky ve světě dětí - Zážitkové tvůrčí dílny v rozvoji technického myšlení učitelů a dětí v mateřské škole dorazil do naší redakce i na Policii ČR.

Nejprve úvod došlého e-mailu:

Vážená redakce,

s ohledem na lepší informovanost veřejnosti o způsobech a stylu řešení veřejných zakázek z projektů EU na pedagogické fakultě Ostravské univerzitě v Ostravě si Vám dovolujeme zaslat stručný popis událostí a okolností, které provázejí veřejnou zakázku, která byla řízena projektovým oddělením Pedagogické fakulty OU pod vedením ing. Simony Konvičkové, vedoucí projektů EU:

Dne 18. 9. 2014 byla z projektu EU, který je řešen PdF OU od 2. 7.2014 vyhlášena veřejná zakázka na nákup výukových pomůcek pro učitelky mateřských škol, které občas docházely na kurzy v rámci dalšího vzdělávání na fakultě. Vedoucím tohoto projektu s názvem „Dílna techniky ve světě dětí - Zážitkové tvůrčí dílny v rozvoji technického myšlení učitelů a dětí v mateřské škole, reg. č. CZ.1.07/1.3.00/48.0011“ je pan Ing. Svatopluk Slovák, Ph.D. Finanční výše veřejné zakázky je cca 1,5 milionu korun.

Znění této veřejné zakázky, včetně specifikace vypsali pan ing. Slovák, Ph.D. jakožto vedoucí projektu a ing. Konvičková (projektové oddělení) a pro oslovení vybrali tři níže uvedené společnosti:

Elvin prodej, s.r.o., Novoveská 101/27, 709 00 Ostrava http://www.elvin.cz/
Poly, s r.o., Čajkovského 32, 746 01 Opava
http://www.firmy.cz/detail/154535-poly-opava-predmesti.html
Energoconsult Praha, s.r.o., Senovážné náměstí 1464/6, 110 00 Praha 1 - Nové Město
http://www.energoconsult.cz/

Vítězem této veřejné zakázky se překvapivě stala firma Elvin prodej, s.r.o. se sídlem Novoveská 101/27, Ostrava - Mariánské Hory.

V e-mailu zmíněnou zakázku i její výsledek naleznete na webu OP-VK.cz, výše uvedené informace o zakázce je tedy možné snadno ověřit. Vítězná společnost Elvin prodej nikde v zakázce požadované výukové pomůcky neinzeruje, zabývá se prodejem a servisem benzínového nářadí, zahradnické techniky, sekačkami, svařovací techniky, čerpadly, ohřívadly, sněhovými frézami atd.


Podobně je na tom i firma Poly, která na svém webu inzeruje prodej nářadí a nástrojů. V našem sortimentu naleznete nástroje na obrábění otvorů a pro závitování, soustružnické nože a výměnné břitové destičky, měřidla, ruční a elektrické nářadí, obráběcí stroje, upínání, brusiva a měřidla.


Ani třetí oslovená společnost Energoconsult Praha poptávané výukové pomůcky nikde nenabízí (nabídku nepodala), i když se ve vzdělávání v rozvojových zemích angažuje:



Vysvětlením úspěchu jsou podle došlého e-mailu osobní vazby:

Obchodním ředitelem této vítězné firmy Elvin prodej, s.r.o. je pan Ing. Tomáš Mládek. Pan Tomáš Mládek je známý paní ing. Simony Konvičkové, který se značnou frekvencí docházel v letních měsících roku 2014 (červenec a srpen) za paní ing. Konvičkovou do 5. patra budovy pedagogické fakulty OU na Fráni Šrámka 3, Mariánské Hory, tedy před 18.9.2014, kde se pravidelně scházeli, tedy těsně před vyhlášením veřejné zakázky, a také zde probíhala příprava a zpracování specifikace, včetně zadávací dokumentace k této veřejné zakázce . Manželkou pana Ing. Tomáše Mládka je paní Ing. Věra Mládková, která je manažerka tohoto projektu, kde je vedoucím pan Ing. Svatopluk Slovák, Ph.D. Věra Mládková byla přijata do pracovního poměru na projektové oddělení Pedagogické fakulty právě do tohoto projektu v září 2014, tedy v měsíci, kdy vyhrála firma Elvin prodej, s.r.o., kde je její manžel obchodním ředitelem.

Pan Ing. Svatopluk Slovák, Ph.D. je zároveň jednatelem a členem výkonného výboru fotbalového klubu Brušperk, kde je firma Elvin prodej, s.r.o. jedním z hlavních sponzorů a partnerem fotbalového klubu.

Odkaz:
http://www.elvin.cz/web/informace-o-spolecnosti/kontakty/
http://www.fotbalbrusperk.cz/o-klubu/kontakty
http://lukasmakuch21323.jenpriklad.cz/o-klubu/vybor?newspage29=11

Informace jsme si samozřejmě na zmíněných odkazech ověřili:


Podívali jsme se i do popisu Výzvy k podání nabídek C141595, kde jsou například jasně popsané poptávané stavebnice LEGO, Merkur a další. Zajímavé je srovnání v projektu kalkulovaných cen a aktuální nabídky online. Zde připomínáme, že kurs koruny dovozy v posledním půl roce výrazně zdražil.

Nejdražší stavebnice LEGO je poptávána s orientační cenou 5819 Kč:


Nyní se dá koupit za 4326 Kč, "projektová" cena je tedy o více než třetinu vyšší:


Podobně je na tom Mlýn ze stavebnice Merkur, která je poptávána s orientační cenou 419 Kč:


Nyní se dá Mlýn koupit za pouhých 278 Kč, tentokrát je "projektová" cena tedy dokonce vyšší více než o polovinu:


Rekordní "předražení" jsme při namátkové kontrole nalezli u bílé sádry poptávané za 22 Kč za kilogram, tu jsme mohli koupit již od 12,60 Kč... Vzhledem k tomu, že vítězná společnost nabídla cenu jen o zhruba 8000 Kč pod limitem zadání veřejné zakázky (o půl procenta celkové ceny), měla jistě slušný cenový polštář.

Je samozřejmě hloupé, pokud příjemce musí nakupovat formou veřejné zakázky komodity snadno a rychle objednatelné v řadě e-shopů se snadnou kontrolou nejnižší ceny díky vyhledávačům. Na druhou stranu je hloupé se nechat takto nachytat...

Požádali jsme o vyjádření vedoucí projektu pana proděkana ing. Slováka, Ph.D., který ho přislíbil, jakmile se dostane k podkladům, které jsme mu zaslali e-mailem. V telefonátu sdělil, že musel celou causu již vysvětlovat na Policii ČR, kam došlo anonymní udání.








3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
20. května 2015 v 18:32  

Osobně bych uvítal kompletní mail včetně hlaviček, takhle víme jen to, že něco došlo na adresu redakce a část tohoto něčeho byla zveřejněna.

Janek Wagner řekl(a)...
21. května 2015 v 1:13  

Mail včetně hlaviček by byla pro kohokoliv zcela irelevantní informace. Podstatná jsou uvedená a ověřitelná fakta o evidentně zmanipulované veřejné zakázce.

Martina Hurníková řekl(a)...
28. června 2015 v 19:23  

Bydlíme v Polance nad Odrou a pan Jaroslav Žák z firmy Energoconsult Praha, s.r.o. je soused od paní Mládkové a pana Mládka, který je obchodní ředitel vítězné firmy Elvin Prodej, s.r.o. Firma je z mariánek a prodávají vrtačky a nářadí. Že by dodávali výukové pomůcky pro mateřinky slyším poprvé.
Energoconsult Praha, s.r.o., IČ: 29041511 je Mgr. Jaroslav Žák, s bydlištěm: Hraničky 1305/8c, Polanka nad Odrou 72525 což je soused pana Mládka paní Mládkové z Polanky nad Odrou Hraničky 1477/8e, Polanka nad Odrou 72525
Výpis katastru nemovitostí:
Polanka nad Odrou: parcela číslo 915/18 – vlastnické právo Žák Jaroslav Mgr. Hraničky 1305/8c, Polanka nad Odrou, 72525 Ostrava, podíl ½
Polanka nad Odrou: parcela číslo 915/19 – vlastnické právo Mládek Tomáš a Mládková Věra, Hraničky 1477/8E, Polanka nad Odrou, 72525 Ostrava, podíl SJM

Výpis obchodního rejstříku, firma Energoconsult Praha, s.r.o.
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=378027&typ=UPLNY

Pak to všechno do sebe zapadá, když si dá člověk některé věci do souvislostí.

Manžel má zkušenosti s projekty ESF a je dobře známo, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR sděluje ve svém pravidelném časopise informující příjemce dotace Newsletter Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost, že je nepřípustné oslovovat firmy, které nemají předmět podnikání shodný s předmětem plnění veřejné zakázky, což dokazuje i Příručka pro příjemce OPVK. je to zvláštní, že tohle prošlo přes ministerstvo.
http://www.op-vk.cz/cs/prijemce/newsletter-op-vk/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.