Speciální školství posiluje na nečekaném místě: na ministerstvu

pátek 17. dubna 2015 ·

Z původního Oddělení prevence a speciálního školství, podřazeného pod Odbor vzdělávání (regionálního), vznikl samostatný Odbor speciálního školství. Speciální školství se tak dostalo v administrativní struktuře úřadu nad úroveň základních a středních škol, které jsou ošetřeny pouze na úrovni oddělení pod výše zmíněným odborem. Ministerstvo informaci veřejně neoznámilo, motivace k tomuto kroku je tedy nejasná.


V souvislosti s novelou školského zákona, v níž došlo na novou formulaci v přístupu k žákům se speciálními potřebami, se diskutuje o oslabování praktického a speciálního školství. Novela předpokládá, že aplikace tzv. podpůrných opatření bude – kromě zařazení dítěte do speciální školy – brát v potaz mnohem širší spektrum možné podpory a povede tak v konečném důsledku k větší míře inkluze dětí se speciálními potřebami do běžných škol.

Snižování počtu dětí umisťovaných do praktických škol už nastalo po rozsudku v případu známého jako D. H. Soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který upozornil na segregační tendence českého vzdělávacího systému vůči romské komunitě.

Aktuální krok MŠMT však tomuto trendu nenasvědčuje. Ředitelem nového odboru se stal Pavel Schneider, bývalý vedoucí odboru školství na Středočeském kraji a tedy blízký spolupracovník ministra Chládka.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Možná existuje rozumné vysvětlení pro to, že MŠMT posiluje podporu speciálního školství v ČR. Veřejnost to ale těžko může zvážit, když ministerstvo o tak zásadních změnách ve své činnosti systematicky neinformuje, vzpomeňme pověření nového ředitele Národního ústavu vzdělávání. S dostupnými informacemi se zdá být tento krok těžko pochopitelný, když si uvědomíme, že speciální školy mají nyní v rámci úřadu vyšší status než školy základní či střední.“

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. dubna 2015 v 15:48  

Bylo by hezkým zvykem, kdy články na tomto webu měly svého autora nebo automatiky můžu předpokládat, že autorem je pan Wagner?

Janek Wagner řekl(a)...
18. dubna 2015 v 18:03  

Tohle nestačí?
Štítky: EDUin, MŠMT, speciální školství, tisková zpráva

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2015 v 22:43  

Já to vidím jako docela logické. Za chvíli budou všechny školy plné žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, takže vlastně všechny budou do značné míry speciální.
MŠMT se na to připravuje s malým předstihem.

krtek řekl(a)...
19. dubna 2015 v 11:43  

Nestačí.
Jde o tiskovou zprávu EDUinu komentovanou MŠMT? Obráceně?
Nebo o "vynášení informací" EDUinem? Nebo zmínku na stránce MŠMT okomentovanou EDUinem?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2015 v 13:03  

Pane Wagnere, takový článek má snad autora. Jestli mix štítků považujete za dostatečné "autorství", pak nevím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.