Přečtěte si: Děti pod online kontrolou. Chládek je chce očipovat

neděle 26. dubna 2015 ·

Schválně, z jakého asi článku pochází citát ministra české vlády „Bezpečnostní situace v Evropě je čím dál složitější“? Řekl to Lubomír Zaorálek v souvislosti s Islámským státem? Či snad Milan Chovanec po návratu z Evropské rady věnované uprchlické krizi ve Středozemním moři? Ne, prohlásil to ministr školství Marcel Chládek v souvislosti se zaváděním čipů do českých škol.

Z komentáře Martina Weisse v Echo24.cz vybíráme:

Opatření k problému „co dělat, když do školy vnikne vraždící maniak, jako minulý týden v televizi“ by ideálně splnila svůj účel, kdyby zůstala ve fázi tiskové zprávy o jejich přípravě, a pak by se na ně v tichosti zapomnělo. Bohužel tomu tak vždy není. Slova „fond“ se chytí ředitelé škol a dodavatelé příslušných technologií a nedovolí mu usnout. Podle iDNES na páteční tiskové konferenci Chládek oznámil, že obdržel žádosti „v hodnotě šest až osm miliard korun od škol, které by chtěly lépe zabezpečit,“ což je velmi pravděpodobně překlep – na zvýšení platů učitelů, které Chládek prosadil do letošního rozpočtu, šlo 400 miliónů korun, na zvýšení kapacit mateřských škol dvě stě. To, že prošel přes editory iDNES, jen ukazuje, že, když jde o bezpečnost, jsme ochotni kývnout téměř na cokoli.(...)

Víme, kam se tu řítíme? Když si rodiče i děti masově zvyknou na sledování pohybu online, na jejich životě se něco změní. Děti nudou patrně trochu zbrzděny ve vývoji, pocit, že jsou stále na očích, prodlouží jejich setrvávání ve stadiu nesamostatnosti. Obsedantním rodičům to umožní se o děti víc strachovat. Systém přitom nebude nikdy dokonalý – „Projekt samozřejmě neřeší záškoláctví,“ připustil člověk, který ho zavádí v Klášterci nad Ohří. Co by vyřešilo záškoláctví? No přece implantované čipy. Jako mají psi. Ty ovšem fungují jen na krátkou vzdálenost, dětské čipy by vyžadovaly vysílání na delší vzdálenost a taky síť přijímačů. Ale nešlo by to nějak zařídit? Co třeba věže mobilních sítí, ty jsou všude. Že by mobilní operátoři nechtěli přispět k bezpečnosti našich dětí?

1 komentářů:

jir řekl(a)...
27. dubna 2015 v 17:02  

Nevím, proč má zase všechno řešit školství? Ať si je očipují v porodnicích.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.