JA Czech pořádá veletrh studentských firem, který se letos poprvé představí široké veřejnosti

pátek 10. dubna 2015 ·

JA Czech, česká kancelář nejstarší vzdělávací neziskové organizace na světě, v České republice založená panem Tomášem Baťou v roce 1992, uspořádá letos soutěž STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2015 a veletrh podnikatelských talentů. Akce se bude konat 21. dubna 2015 v Galerii Harfa v Praze od 10 do 16,30 hodin a bude poprvé přístupná široké veřejnosti, vstup je zdarma. Soutěžní veletrh studentských firem získal záštitu ministra financí a místopředsedy vlády, pana Andreje Babiše a ministerstva průmyslu a obchodu.


Michal Nebeský, předseda správní rady JA Czech a generální ředitel Citibank Česká republika, uvedl: „Na veletrh studentských firem se velmi těším, jsem zvědavý na to, s čím novým letos studentské firmy přijdou. JA Czech propojuje svět byznysu a škol a umožňuje tak studentům posunout se dál ve svých schopnostech a připravenosti vstoupit na trh práce. Myslím, že to je důležité nejen pro studenty samotné, ale i pro nás všechny, kteří si přejeme, aby podnikatelské prostředí v Česku bylo zdravé, mladé a mířilo tím správným směrem.“

V Galerii Harfa se letos představí 38 studentských firem, z toho se 22 přihlásilo do některé ze soutěžních kategorií, 12 firem spadá do projektu Učňovský minipodnik. Vystavující firmy nabídnou návštěvníkům své služby nebo výrobky.

Hlavními kategoriemi letošního ročníku jsou: JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU, JA SFF (Skills for the future) FIRMA ROKU a JA UČŇOVSKÝ MINIPODNIK VELETRHU.

Soutěž JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU letos oslaví 20-té výročí konání v České republice. Vítězný studentský podnik postoupí do evropského finále, které se bude konat v červenci v Berlíně. V minulých letech se národní finále soutěže a veletrh studentských firem konaly na akademické půdě. Letos poprvé akce bude přístupná široké veřejnosti. O akci více zde.

Ředitel JA Czech, Josef Müller, k veletrhu říká: „Akce je vyvrcholením úsilí mnoha lidí – nejen týmu JA Czech, ale hlavně studentů a jejich učitelů. Věřím, že pro všechny bude veletrh nezapomenutelným zážitkem ale hlavně, že bude pro studenty přínosem při rozhodování o jejich budoucím povolání a impulsem k dalšímu osobnímu rozvoji.“

Martina Tlustá z oddělení marketingu OC Galerie Harfa uvedla: „Rádi u nás pořádáme zajímavé akce pro návštěvníky, ale také se rádi spojujeme s mladými šikovnými lidmi, které můžeme nějakým způsobem podpořit. Tento veletrh je spojením obojího a jsme rádi, že se letošní, již 20. ročník, koná právě u nás v Galerii Harfa a těšíme se, že poznáme budoucí úspěšné podnikatele.“

O programu JA Firma a soutěži JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU

Praktický vzdělávací program pro střední školy JA FIRMA běží v České republice již od roku 1992. Nejčastěji je program zařazován do předmětu aplikovaná ekonomie, ale na některých školách běží mimo školní výuku a studenti na něm pracují výhradně ve svém volném čase.

Studenti v rámci tohoto programu založí vlastní skutečnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a konzultanta. JA Firma tak umožňuje účastníkům proniknout do problematiky fungování společnosti od jejího založení až po likvidaci. Jedná se o reálnou činnost, nikoliv fiktivní. Studenti se učí nejen např. všechny nutné administrativní postupy při zakládání firmy, ale i rozhodovací procesy nebo začlenění společenské odpovědnosti do firemního projektu. V rámci programu se studenti se svými společnostmi mohou přihlásit do soutěže JA FIRMA ROKU. Program u nás úspěšně běží již více jak 20 let.

O projektu Skills for the Future

Projekt Skills for the Future byl vytvořen společností Hyundai Motor Europe v rámci partnerství s organizací JA Europe a jeho cílem je zvýšit povědomí mladých lidí o dovednostech a znalostech potřebných pro jejich úspěšný start do života a budoucí profesní kariéru. Součástí projektu je možnost vyzkoušet si podnikání v rámci JA Firmy v automobilovém průmyslu. Studenti spolupracují s konzultanty, kterými jsou zaměstnanci Hyundai. Cílem projektu je propojení světa vzdělávání se světem praxe a firem, umožnění seznámit se s automobilovým průmyslem a inspirovat mladé lidi k podnikání. Více na www.skillsforthefuture.eu .

O projektu Učňovský minipodnik

Projekt Rozvoj podnikavosti v rámci učňovských minipodniků realizuje JA Czech v rámci operačního programu Vzdělávání a konkurenceschopnost v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, více zde.

Projekt běží druhým rokem a jeho cílem je zvýšit podnikatelskou gramotnost žáků učňovských oborů, představit jim praktické činnosti v rámci malé firmy a hlavně usnadnit jejich následné uplatnění na trhu práce.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.