Přečtěte si: Kvůli tabletům a mobilům mají děti špatný zrak i problémy s komunikací

neděle 12. dubna 2015 ·

Psychickými, sociálními a zrakovými problémy podle údajů získaných lékaři z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny trpí až 20 procent dětí. Může za to nadměrné používání mobilních telefonů a tabletů. Kvůli němu se u předškoláků i žáků základních škol stále častěji objevuje takzvaná falešná krátkozrakost.

Z článku hac v Českátelevize.cz vybíráme:

Školy začínají digitální pomůcky využívat i při hodinách. Děti s nimi tak pracují ještě déle. "Během výuky je používáme jen pár minut. Chceme je ale využívat více," řekl učitel Petr Sedlák z Klasického a španělského gymnázia Brno-Bystrc. Žáci si na nich stahují materiály z internetu nebo sledují videa zobrazující například fyzikální pokusy. Sedlák dodal, že i o přestávkách studenti spolu už moc nekomunikují, ale spíše koukají do obrazovek. "Za poslední dva roky se dost změnily přestávky. Děti už neběhají po chodbách, ale sedí ve třídách s mobily v ruce," popsal situaci učitel.(...)

Zmiňovanou falešnou krátkozrakost zjistí lékaři při běžném vyšetření. "Používáme speciální kapky, které dětem kápneme do oka a ony možnou svalovou křeč uvolní," řekla lékařka Kianičková. Pokud se potvrdí, že dítě trpí falešnou krátkozrakostí, tak brýle nejsou potřeba. S tímto problémem přijdou k ní do ordinace asi dva až tři malí pacienti měsíčně. Podle Synka v naší republice používá dotykovou elektroniku asi 10 procent předškoláků a téměř 100 procent osmiletých.

1 komentářů:

xOn řekl(a)...
12. dubna 2015 v 10:04  

Takže děti si již své technologie vybrali. Teď už stačí přinést jim relevantní obsah. To je, mimochodem, dosud nejslabší místo digitalizace škol. Doufám, že se díky podobným článkům nedočkáme zpátečnického zakazování používání chytrých zařízení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.