Přečtěte si: Kam jde česká základní škola?

středa 4. března 2015 ·

Dominik Dvořák píše na blogu: "Nedávno jsme dokončili druhou etapu našeho výzkumného projektu, v němž dlouhodobě (už víc než sedm let) sledujeme pět českých základních škol. Pokusili jsme se vyhodnotit v detailním pohledu, co se vlastně děje ve školství, jak a proč se jednotlivé školy během pěti let změnily nebo nezměnily. Snad by vám mohla připadat zajímavá některá naše zjištění. Týkají se tří okruhů: cílů, prostředků a aktérů proměny škol. Některá z nich jen dokreslují to, čeho si všímala média v poslední době často, jinde chceme dát věci do širších souvislostí."


Z článku Dominika Dvořáka na Dvorak-blog.EDUin.cz vybíráme:

Třetí oblast našeho zájmu se týkala toho, kdo má na proměny škol největší vliv. Stručně řečeno, ukazuje se ústup vlivu národního státu. Chování škol určují hlavně demografické a technologické trendy na jedné straně, a pak několik typů nestátních hráčů na straně druhé – jde o hlavně neziskové organizace a komerční firmy. Mám dojem, že ve školství probíhá to, co i ve „velké“ politice – místo neschopných politiků nastupují zdatní manažeři, kteří „nekecají, makají“, nejsou nikomu odpovědní a mohou díky zázemí svých firem hlásat a někdy i prosazovat své vize a zakládat své školy. K čemu to povede, není zcela jasné, ale rovnost příležitostí pro všechny děti to asi nebude, protože na spontánní šíření příkladů dobré praxe už dávno odborníci nevěří.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.