Přečtěte si: Chládek: Říkáme, že je učební obor dobrý, ale pro děti souseda. To se musí změnit

středa 4. března 2015 ·

Systém vzdělávání v České republice dlouhodobě nevychovává odborníky potřebné pro důležitý průmysl. Nejpotřebnější je podle českého ministra školství Marcela Chládka především rozvoj učebních oborů. Ministr kritizoval i vysokoškolské vzdělávání. Většina vysokých škol jsou prý jen převlečená gymnázia.


Z článku Terezy Holanové v Hospodářských novinách vybíráme:

Školský systém v České republice se podle jeho názoru dlouhodobě nepotkává s potřebami zaměstnavatelů. 70 procent klíčových oborů by podle něj měl určovat a podporovat stát, zbytek pak kraje. "Nepotřebné obory nechci specifikovat, ale jsou to ty, kde je téměř stoprocentní neuplatnitelnost na trhu práce," odpovídá ale na otázku, zda může jmenovat konkrétní obory.

Bytostně důležité jsou podle Chládka ovšem učební obory. Pro to, aby se zvýšil počet učňů, je však nutné přesvědčit rodiče, aby se nebály děti na tyto školy poslat. "Všichni řeknou, že je obor dobrý, ale pro děti souseda, ne moje děti," dodává s tím, že změny v českém školství by měly mít logiku a smysl i v dlouhodobém období.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. března 2015 v 23:28  

Musím psát znovu a znovu. Je to silnější než já...
Čím dál, tím víc lituju, že jsem se v mládí nevyučil nějakému řemeslu. Na stará kolena bych byl rád totiž, kdyby po mně zůstalo něco hodnotného.

Unknown řekl(a)...
5. března 2015 v 7:51  

Můj kolega se rekvalifikoval na instalatéra, nějak má více času a peněz. Je klidnější, vyrovnanější a nejsou na něm vidět příznaky vyhoření. Spravil se i váhově, již z něho není taková podvyživená ruina a zborcený človíček. Přestal chlastat. Co to s člověkem udělá, když zamění poslání za skutečné povolání, je až neskutečné.

Simona CARCY řekl(a)...
5. března 2015 v 8:06  

škoda, že se nevyučil taky pan ministr

Dan Franc řekl(a)...
5. března 2015 v 10:34  

Rozhodne souhlasim. Sice zmizi spousta profesi diky automatizaci, ale ta nastane v rozvinutych zemi, ne v montaznich statech, jakym bude CR. Taky je strasne fajn, ze lidi nebudou mit vzdelani, protoze vzdelani jen prekazi pri volebnich kampanich. A rozhodne souhlasim, ze ukolem vysoke skoly je pripravovat na konkretni job descriptions. Kam bychom dosli s nejakou obecnou vzdelanosti, dulezitejsi je umet poradne svaret a montovat. A deti ministru at si klidne studujou v zahranici, u nas si nejake zbytecne skoly platit z nasich poctive vydelanych penez, ktere stejne potrebujeme na tunely a Tunely, vazne nebudeme.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2015 v 23:26  

I když Chládka nemusím - v podstatě má v mnohém pravdu. Příčin špatného stavu školství je mnoho. A české školství je na tom opravdu bídně. Mimochodem zrušení odvětvového řízení odborného školství byla a je ohromná chyba. Německo z nás nikdy nebude - ale občas je mi těch deváťáků co jdou na takyodborné střední školy až líto...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.