Poslechněte si Tóru, Nový zákon či Korán online

čtvrtek 12. března 2015 ·

Na webu Torah.cz připravil Jaroslav Achab Haidler audionahrávky textů Tóry, Nového zákona a Koránu.


Tóra - vlastně "naučení", abychom dokázali rozvažovat a na základě toho také konat, reprezentuje v hebrejském myšlení jednak tzv. *chumaš (pětikniží - pět knih Mojžíšových), zároveň však také celou hebrejskou část bible, ale rovněž dokonce i talmud, halachu a tradici. Na webu Torah.cz najdete (ke stažení anebo pouze k poslechu) soubory kompletního textu kánonu hebrejské bible. Jsou rozděleny tradičně do tří částí: Tóra (samotných pět Mojžíšových knih), tzv. Proroci - Nevijim (prorocké knihy, kam podle židovské tradice nepatří pouze bibličtí proroci, ale také knihy Jozue, Soudců atd.) a nakonec i tzv. Spisy - Chtuvim (knihy poetické, naučné apod. jako např. Přísloví, Svitky apod.).

Nový zákon je soubor 27 knih, které tvoří druhou část křesťanské Bible. Jejich obsahem je působení a kázání Ježíše z Nazareta a počátky křesťanství jakožto víry v Ježíše Krista. Jednotlivé spisy Nového zákona vznikly zhruba mezi léty 50 a 150 našeho letopočtu, byly napsány řecky a shromážděny jako závazný soubor (kánon) ve 2. až 4. století. V té době už byly přeloženy do několika jazyků a rozšířeny po celém území tehdejší Římské říše. Na webu Torah.cz najdete audionahrávky čtyř evangelií.

Korán (arabsky قرآن qur'ān; nejčastěji odvozováno od قرأ qara'a číst, recitovat, přednášet, pak by قرآن znamenalo asi „určeno ke čtení“, „určeno k recitaci“; „určeno k přímému přednášení posluchačům“ někdy také od قرن qarana spojovat, pak by to znamenalo „spojené“ nebo „spojení“, totiž spojení všech Božích zjevení, dříve přepisováno také Alkoran) je svatá kniha islámu, která podle muslimů obsahuje doslovné zjevení Mohamedovi. Muslimové věří, že Korán je jediným nepozměněným Slovem Božím, což může být tvrzení pravdivé, ovšem pouze tehdy, hovoříme-li o originále. Četné nejasnosti v překladech do jiných jazyků mohou obsah originálu zkreslovat. Dva originální přepisy se nyní údajně nacházejí v Taškentě a v muzeu Topkapi ve městě Istanbul. Minimálně pět exemplářů bylo zasláno do Mediny, Mekky, Kúfy, Basry a do Damasku. Součastně byl vydaný příkaz spálit veškeré soukromé opisy Koránu. Na webu Torah.cz najdete Hrbkův překlad Koránu namluvený Achabem Haidlerem a připravují se nahrávky jednotlivých súr.


Zdroj: Torah.cz







0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.