Podporujeme kvalitu neformálního vzdělávání

čtvrtek 19. března 2015 ·

V rámci projektu K2 a jeho klíčové aktivity Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání (realizátory projektu jsou ministerstvo školství a Národní institut pro další vzdělávání) se uskutečnily v průběhu února a března tři vzdělávací kurzy ze série čtyř kurzů k publikaci „METODIKA – kompetence, kvalita, kvalifikace, (sebe)koncepce pro NEFORMÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ“.


První z kurzů „Výstavba vzdělávacího programu na pozadí klíčových kompetencí“ se konal v únoru v hotelu Olympik v Praze 8. Zabýval se tématem zkvalitňování volnočasových aktivit při práci s dětmi a mládeží prostřednictvím kompetenční přístupu, klíčovými kompetencemi a jejich rozvojem při práci s dětmi a mládeží. Účastníci se dozvěděli mnoho užitečných informací, jako například co jsou to kompetence, jak se dělí, co je to kompetenční profil a k čemu slouží, jak připravit vzdělávací lekci na základě kompetencí nebo také co je to Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací. Zároveň si vyzkoušeli několik aktivit rozvíjejících konkrétní kompetence a následně společně s lektory definovali posun v rozvoji kompetencí.

Na tuto vzdělávací akci navázal druhý kurz s názvem „Sebeevaluace – Vzdělávací modul a Osobní kompetenční portfolio“, který proběhl na přelomu února a března také v hotelu Olympik. Probíranými tématy byly mimo jiné pojmy z oblastí: hodnocení, evaluace, nástroje a metody evaluace, principy tvorby otázek pro evaluační a sebeevaluační nástroje a principy dotazníkového šetření, hodnoticí metoda ABBBA/ABBA a Osobní kompetenční portfolio.

V pořadí třetí kurz ke vzdělávacímu modulu „Školitel“ se uskutečnil 14.–15. března 2015, tentokrát v Top hotelu v Praze 4. Jeho účastníci si osvojili schopnosti lektorovat oba předcházející moduly a získali dovednosti v plánování dalšího rozvoje lektorských kompetencí.

Vzdělávacími kurzy provedli účastníky prostřednictvím neformálním aktivit zkušení lektoři s dlouholetou praxí v neformálním a zájmovém vzdělávání a s bohatými zkušenostmi se zážitkovou pedagogikou.

Čtvrtý, poslední vzdělávací kurz věnovaný „Plánu osobnostního rozvoje“ proběhne také v Top hotelu v Praze 4 a organizátoři jej připravili na poslední dubnový víkend.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu K2, NIDV


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.