Přečtěte si: Účast dětí v programech kvalitní předškolní výchovy ovlivňuje jejich další vzdělávací dráhu

středa 11. února 2015 ·

Studie výzkumníků z Duke University se zabývá tím, jak účast dětí v programech kvalitní předškolní výchovy ovlivňuje jejich další vzdělávací dráhu a pravděpodobnost jejich umístění do speciálních tříd. Studie sledovala 871 000 dětí ve dvou programech ve státě Severní Karolína. První program byl More at Four pro děti od čtyř let ze sociálně znevýhodněných rodin, druhý Smart Start pro děti od narození do pěti let, který zahrnuje péči o děti, práci s rodinou a zdravotní péči.


Podle zjištění studie zařazení dětí do těchto programů snižuje o 39 % pravděpodobnost toho, že budou ve třetím ročníku potřebovat speciální péči. Výzkum poukazuje na to, že investice vložené do programů předškolní péče se vyplatí, protože programy speciálního vzdělávání jsou až dvakrát nákladnější než vzdělávání v běžné škole. Program More at Four přispěl ke snížení počtu dětí s lehčími typy znevýhodnění, jako je lehké mentální postižení, poruchy pozornosti a poruchy učení.

U žádného z programů se neprokázal měřitelný vliv na behaviorálně-emoční postižení nebo typy fyzického postižení či problémů řeči. Účast v programu pozitivně ovlivnila další vzdělávací dráhu dětí i jejich další uplatnění.

Zdroj: The Washington Post


Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.