Přečtěte si: Matematické kořeny Češi mají – ale co budoucnost?

neděle 8. února 2015 ·

„Matematika učí lidi myslet. Učí mladé lidi se nejen ptát, že něco platí, ale i proč to platí. Na věci je však smutné to, že mnozí mladí dnes ani nechápou, proč by se taková otázka měla klást,“ říká v rozhovoru profesor Pavel Exner. Úroveň českého školství se podle něho snižuje; zejména středoškolská příprava nebývá prý dostatečná.


Z rozhovoru Martina Rychlíka s profesorem Pavlem Exnerem v ČeskáPozice.cz vybíráme:

LN: To jsme trochu odbočili, pojďme k matematice v ČR: jaký vidíte za těch několik dekád vývoj obecných matematických znalostí? Má mladší generace o počty zájem?

EXNER: Obecně si myslím, že se úroveň našeho školství snižuje, nicméně rozdělení talentů v populaci je víceméně konstantní. Takže fakulty jako matfyz nebo jaderná pořád nacházejí dobré studenty. To je fakt. Přesto se domnívám, že jejich středoškolská příprava často není dostatečná, prostě proto, že obecná úroveň středoškolské výuky je horší. S oblibou říkám, že je to zejména výuka na střední škole, kde je klíč k úspěchu, neboť když se něco zkazí již na této úrovni, tak na vysoké škole se to už plně nahradit nedá.


LN: Vidíte nějaké řešení? Je to tím, že pedagogické fakulty neprodukují tak kvalitní učitele matematiky? Pomohla by povinná maturita z matematiky, o níž se diskutuje?

EXNER: To je velmi složitá otázka. Je to spíše duch celé společnosti. Pokud se budeme orientovat na to, aby se každému ve vzdělávacím procesu dostalo adekvátně jeho talentu, tak bychom mohli dosáhnout lepších výsledků. To ovšem vyžaduje úsilí všech zúčastněných stran.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.