Novela zákona o veřejném zdraví hrozí likvidačními pokutami pro školy a poskytovatele vzdělávacích aktivit

čtvrtek 12. února 2015 ·

Dosavadní zákon počítal se sankcemi v řádech set až tisíců korun, novela posouvá úroveň penalizace do řádu statisíců.


Novela zmíněného zákona se týká povinností uložených organizacím, školám a školským zařízením, které realizují školy v přírodě a podobné zotavovací akce pro děti do 15 let na dobu delší než 5 dnů, resp. sankcí, které jsou školám vyměřeny za nedodržení správních povinností.

Na dnešním programu poslanecké sněmovny je projednávání novely zákona o veřejném zdraví 258/2000 Sb. Tato novela může vážným způsobem ohrozit pedagogy, jejich školy potažmo zřizovatele, ale i organizace pracující s dětmi, jejich zaměstnance a dobrovolníky.

Některé v novele stanovené povinnosti jsou nesprávně formulovány, jiné přinášejí neúčelnou administrativní i finanční zátěž a další přinášejí povinnost stát se nástrojem pro vymáhání dodržovaní dalších povinností, které zákonným zástupcům zákon stanoví (jako je tomu v případě podmínění účasti na zotavovací akci splněním očkovací povinnosti).

Hrozba vychází především z horní hranice sankce, která může být provozovateli zotavovací akce uložena za porušení správní povinnosti. Horní hranice pokuty za správní delikt je totiž v návrhu novely stanovena na 100 až 500 tis. Kč. Nárůst horní hranice sankce povede pravděpodobně ke skokovému nárůstu výše sankcí.

Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM),řekl: „Z našich zkušeností vyplývá, že v současné době jsou provozovatelům za administrativní pochybení ukládány sankce v řádu několika set až několika tisíc korun. Sankce dle novely nemá již preventivní či výchovný charakter, ale spíše demotivuje a odrazuje od pořádání jakýchkoliv akcí s dětmi. Věříme, že záměrem zákona primárně není odrazovat potažmo likvidovat ty, kteří se snaží pracovat s dětmi, a že poslanci vrátí návrh novely k přepracování."

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.