Asociace ředitelů gymnázií ČR jednoznačně odmítá nový § 23a jako celek

středa 4. února 2015 ·

Stanovisko Asociace ředitelů gymnázií ČR k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Odůvodnění stanoviska:

  1. AŘG ČR nevidí důvody pro zavedení odlišného režimu pro sjednávání pracovního poměru a omezování možností při uzavírání pracovní smlouvy pro jedinou kategorii zaměstnanců, v tomto případě pro kategorii pedagogických pracovníků.
  2. Pokud je motivem k navrhované změně praxe některých ředitelů, kteří s učiteli uzavírají pracovní smlouvy na dobu určitou s cílem ušetřit mzdové prostředky, má AŘG ČR za to, že existuje dost způsobů, jak i bez uvedení § 23a do života tomuto jednání zabránit. A to přesto, že se nejedná ze strany těchto ředitelů o porušení právních předpisů.

    Přestože toto jednání pokládá AŘG ČR za vysoce neetické a nevhodné, je AŘG ČR toho názoru, že nevhodná praxe několika ředitelů není důvodem pro zavádění plošných opatření, jež zkomplikují práci drtivé většině ostatních ředitelů. Ze znění navrhovaného § 23a je velmi dobře patrné, že pro ředitele, kteří postupují při sjednávání pracovních smluv na dobu určitou v souladu tak říkajíc s dobrými mravy, přináší nový paragraf velkou řadu nových zbytečných povinností administrativní povahy.
  3. Existuje řada konkrétních příkladů, kde by navrhované řešení způsobilo kolaps, případně případů, kde je uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou vhodným řešením, přestože se nejedná o vážné provozní důvody. Sporné naopak je, jestli by se nedostatek mzdových prostředků za takové vážné provozní důvody nedal naopak považovat, a postup ředitelů, který je terčem kritiky a k jehož eliminaci návrh zřejmě směřuje, by byl paradoxně legalizován.

2 komentářů:

Puďa řekl(a)...
5. února 2015 v 16:51  

Protože je daný paragraf opravdu blbej. Proto.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. února 2015 v 1:19  

Pročpak je asi AŘG skutečně proti?

Snad, že se leckterému šafáři kuří očko přišlapává.
Proč mi to jen připomíná jednoho poslance, který se pohoršoval nad myšlenkou odejmout ústavním činitelům výsadu bezplatného popojíždění městskou hromadnou dopravou, jako že je to naprosto zbytečný návrh, protože on stejně tramvají nejezdí, co je rok dlouhý.
Nebo tak nějak...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.