Přečtěte si: Termín uplynul: kdo z učitelů bude studovat, nebo muset opustit školu?

čtvrtek 15. ledna 2015 ·

Na školách je podle ministerstva školství nekvalifikovaných 17 tisíc učitelů. Z hlediska počtu již studujících jich nejvíce vykázal Středočeský kraj (1 233), kdy je podle analytické zprávy zaměstnáno 16 602 učitelů. V Praze je 18 479 učitelů a doplnit vzdělání si musí 3 553 učitelů.


Z článku Petra Štrompfa v Pražský.Deník.cz vybíráme:

V Praze a ve středních Čechách mají učitelé zase lepší šanci najít si zaměstnání 
s lepším platem než ve školství. „O kvalifikaci učitelů netřeba diskutovat. Vystudovala jsem pedagogickou fakultu a řadu let jsem třela bídu. Za dvacet tisíc hrubého nelze plánovat svou budoucnost, tak jsem ze školství odešla do soukromého sektoru. Doplnila jsem si technické vzdělání, působím teď jako lektorka a projektantka pro velké firmy,“ svěřila se Jana Ptáčková z Prahy 3.

Největší problém se očekává zejména u učitelů odborných předmětů, což jsou například vystudovaní inženýři bez pedagogického vzdělání. Tito kantoři, stejně jako učitelé cizích jazyků, by údajně mohli dostat ještě jednu časově omezenou výjimku na doplnění vzdělání.

Řada učitelů má ale k dalšímu studiu výhrady. Některým stačí k doplnění pouze 200hodinový kurz pedagogického minima, plné pětileté studium by ale měli absolvovat středoškoláci, kteří učí na základní či střední škole.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.