Přečtěte si: Deset milionů talentovaným dětem nedají, kurz zdarma ano

pátek 16. ledna 2015 ·

Ministerstvo školství poskytne žákům, kteří se přihlásili do programu CTY Online (Centrum pro talentovanou mládež) náhradní srovnatelné kurzy zdarma. Deníku to exkluzivně sdělil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Bude jim tak kompenzovat slíbenou a posléze odepřenou dotaci ve výši deseti milionů korun, tedy 20 tisíc korun na jednoho posluchače.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

„Pan náměstek Fidrmuc vypracoval adekvátní nabídky bezplatných kurzů pro tyto studenty. Půjde o obdobný okruh vzdělání, tedy především přírodovědné předměty. Tuto možnost jim předložíme," uvedl ministr.

Rozhodnutí ministerstva školství odepřít finanční podporu stipendistům, kteří se přihlásili do projektu CTYOnline, vyvolalo vlnu nevole. Loni v létě Chládkův úřad schválil dotaci dvouletého kurzu z 80 procent. Studentům měl tento typ vzdělání pomoci dostat se na prestižní univerzity a rozvíjet jejich talent. Americko-českou nadaci AFCSLS, která program organizuje, šokovala především náhlá změna názoru. Ta předně způsobila vrásky 150 žákům, kteří se do něj přihlásili, začali se učit a také zaplatili pětinu kurzovného. Počítali 
s tím, že zbytek uhradí stát.

Na ministerstvu se ale vyměnil klíčový náměstek pro regionální školství, Jindřicha Fryče nahradil nominant KDU-ČSL Jaroslav Fidrmuc. Právě ten měl proti dotaci zásadní připomínky, ačkoli podpora nadaných dětí kompetenčně spadá pod náměstka za ČSSD Petra Hulinského. „Pokud chceme nadané žáky podpořit právě touto formou, navrhuji organizovat kurzy ve spolupráci s vysokými školami či využít kapacity Národního institutu dalšího vzdělávání. Kurzy CTYOnline jsou realizovány i ve Slovenské republice, ani tam však nejsou financovány ze státního rozpočtu, ale sponzorsky," řekl náměstek Fidrmuc.


Poznámka redakce: Nejde o studenty, ale o žáky středních škol. A zadarmo není nic.

1 komentářů:

krtek řekl(a)...
18. ledna 2015 v 9:57  

A nebylo by rozumné, aby to sponzoroval bývalý náměstek nebo náměstek Hulinský?
Počítám-li dobře, je to "pouhých" 300 milionů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.