Petr Fiala: 100% segregace ve vzdělávání je stejný nesmysl jako 100% inkluze

pátek 16. ledna 2015 ·

Výrok prezidenta Miloše Zemana o neslučování handicapovaných a nehandicapovaných dětí je nešťastný a pro mě nepochopitelný.


Stoprocentní segregace ve vzdělávání je totiž stejný nesmysl jako stoprocentní inkluze. Všechny typy postižení nejsou stejné – někdy je lepší využívat speciálního školství, které je v České republice na velmi dobré úrovni, a jindy je zase smysluplnější handicapované děti zařadit do hlavního vzdělávacího proudu, kde mohou dobře prospívat.

Účinné inkluzi bohužel dnes brání stávající způsob financování mateřských, základních a středních škol i škol speciálních. V současnosti totiž dochází k obrovské nerovnosti v tom, že na žáka stejného oboru čerpají školy v různých krajích různé finance. To pak vede k rozdílům mezi kvalitou stejných žáků v různých školách. Navíc, ředitelé školy často neví, z čeho budou v příštím roce financovat tzv. asistenty pedagogů, kteří jsou nezbytní pro začleňování handicapovaných dětí do hlavního vzdělávacího proudu. Proto potřebujeme nastavit pravidla pro dlouhodobé financování tzv. regionálního školství, čemuž se zatím ministerstvo školství příliš nevěnovalo.

Zdroj: ODS.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.