Ministr Chládek opakovaně mate veřejnost v souvislosti s organizací EDUin

úterý 27. ledna 2015 ·

Ministr veřejně přislíbil, že přizve EDUin k jednání o přijímacích zkouškách. Toto prohlášení je v kontrastu s jeho dosavadním přístupem a snahou nekomunikovat.


Ministr Chládek v pořadu Interview (ČT24, 21. 1. 2015) opět bez důkazů tvrdil, že EDUin jedná v zájmu společnosti Scio. Tento výrok z jeho úst nezazněl poprvé, jeho taktikou je tímto způsobem obejít argumenty, které EDUin předložil v souvislosti s plošnými přijímacími zkouškami na SŠ a pochybnostmi o jejich smyslu a účelu. Ministr školství navíc odkazoval k rozhovoru, v němž zástupce EDUin zájmy společnosti Scio nehájil, naopak poukázal na jejich problematičnost.

Ve zmiňovaném pořadu byl ministr školství konfrontován s argumentem, který pro ČT uvedl Bob Kartous (EDUin), že přijímací zkoušky nejsou vhodným nástrojem k tomu, aby odhalily, kdo je schopen odmaturovat a kdo ne. Právě to je jeden z hlavních argumentů, kterými ministerstvo ospravedlňuje krok, jenž je v odborných kruzích považován za rizikový.

Ministr školství prohlásil, že mluvčí EDuin je bývalým zaměstnancem Scia a od toho odvodil, že EDUin hájí zájmy Scio v této otázce. Ve skutečnosti však ve zmíněném rozhovor Bob Kartous zpochybnil, že by jednotné přijímací zkoušky znamenaly právní riziko, jak tvrdí společnost Scio, a dále uvedl, že v ČR chybí regulátor, který by stanovil, zda je testování prováděné na školách v souladu s platným kurikulem. Taková regulace by se nepochybně dotkla i společnosti Scio a jejích zájmů.

Ministr školství na argument o nízké predikční validitě jednotných přijímacích zkoušek neodpověděl. Doposud neodpověděl na žádné z rizik, na něž EDUin v průběhu posledních měsíců upozornil. Prohlásil však, že EDUin přizve k diskusi o přijímacích zkouškách.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Ministr Marcel Chládek se systematicky vyhýbá diskusi na odborné úrovni. Místo toho se snaží manipulovat veřejným míněním ničím nepodloženým tvrzením, že EDUin podporuje zájmy společnosti Scio. Fakt, že mluvčí naší organizace v inkriminovaném rozhovoru zájmy této společnosti problematizoval, mu pravděpodobně unikl. Ze strany ministra školství se jedná o poškozování dobrého jména naší organizace. Vyzveme ho, aby se k této věci oficiálně vyjádřil a aby se omluvil, neprokáže-li, že má pro svá tvrzení důkaz. Pozvání k diskusi nad přijímacími zkouškami s díky přijímáme."

4 komentářů:

Eva Kulhánková řekl(a)...
27. ledna 2015 v 18:06  

Dvě zprávy agentury TASS:
1. Na území Ukrajiny není ani jeden ruský voják
2. EduIn v žádném případě nejedná v zájmu společnosti SCIO

Unknown řekl(a)...
27. ledna 2015 v 20:58  

Nevím, do jaké míry pan ministr veřejně přislíbil, že přizve EDUin k jednání o přijímacích zkouškách, ale upřímně řečeno, je nutné si položit otázku: Proč by ministr školství měl s EDUinem ve věci jednotných přijímacích zkoušek vlastně jednat. EDUin je v podstatě taková paralela českého brouka Pytlíka. Všude byl, všechno ví a zná odpověď na vlastně všechny neduhy českého školství. Možná, že se mýlím, ale EDUin není reprezentantem odborné a už vůbec ne laické veřejnosti nejen ve věci jednotných přijímaček, ale i v dalších otázkách řešených v rámci českého školství. Má sice řadu stoupenců z řad většinou nespokojených učitelů, ale to není jednoznačný mandát ve věci jednání o čemkoliv. Není to např. asociace sdružující odborné skupiny pedagogických pracovníků. Pouze evokuje některé problémy ve školství, komentuje je a přichází s různými návrhy – ovšem napříč celému školství.
Podle zveřejněné anotace je EDUin obecně prospěšná společnost, která usiluje o to, aby se téma vzdělávání stalo celospolečenským tématem. Proto:
- pravidelně informujeme o všem novém v oblasti vzdělávání,
- usnadňujeme komunikaci mezi medii a odbornou veřejností,
- podněcujeme celospolečenskou diskusi o otázkách efektivity a kvality vzdělávání,
- propojujeme odborníky z různých oborů a zájemce o problematiku z laické veřejnosti,
- přibližujeme závěry výzkumů a analýz zabývajících se školstvím a vzděláváním.

Nic závažného proti EDUin nemám, ale dost dobře nechápu, v čem by mohla být tato o.p.s. přínosem pro ministerstvo školství, jestliže pouze informuje, usnadňuje komunikaci, podněcuje diskuzi (hezky řečeno), propojuje odborníky a přibližuje nám laikům, hlupákům a nevzdělancům nejnovější závěry výzkumů a analýz. V podstatě je to svým způsobem PR agentura prosazující zájmy řady nátlakových skupin, které jsou za touto institucí skryty. Nemusí být zcela zákonitě jen SCIO.

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. ledna 2015 v 23:07  

EDUin je v podstatě taková paralela českého brouka Pytlíka

S Eduinem máme, paní Janáčková, my, čeští Pytlici společného pouze to, že si nás ministr školství také nikam nezve. Prozatím.
Ale až pevně zakotvíme v parlamentu čr, kdo ví...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. ledna 2015 v 6:44  

Tady se nabízí nové pole pro Eduiny:

http://auto.idnes.cz/levna-autoskola-0jq-/automoto.aspx?c=A141218_184105_automoto_fdv#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.