Miloš Zeman k inkluzi v Brandýse nad Orlicí

sobota 17. ledna 2015 ·

Výroky Miloše Zemana zaznamenal Český rozhlas Pardubice, doslovný přepis zveřejnila Česká televize.

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Opakuji - neštěstí pro oba. Že? Mohl bych to samozřejmě rozvádět, mohl bych mluvit o šikaně, mohl bych mluvit o tom, že rychlost kolony je určena rychlostí nejpomalejšího vozidla, takže učitelé se nemohou hned věnovat těm řekněme talentovanějším dětem, ale sám se domnívám, a to není žádný rasismus ani preference nějaké etnické skupiny, že ty děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě, než tehdy, když jsou zasazeny do komunity...," odpověděl Miloš Zeman na dotaz pedagožky v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí.

„Víte, dětská krutost je jedna z nejstrašnějších, dětská krutost, zvaná šikana, je možná ještě horší než krutost dospělých. No, a když tyto děti jsou takzvaně integrovány, když dochází k té inkluzi, potom jsou samozřejmě oběťmi určitého pohrdání, určité šikany a tak dále a tak dále. Takže já hrozně miluju ten multikulturalismus. Já si myslím, že si to vymysleli blázniví intelektuálové z pražské kavárny, kteří nikdy nebyli ve škole, a když, tak do ní nakoukli na půl hodiny. No, a ještě se jim předváděla Potěmkinova vesnice,“ pokračoval.  „Čili jsem proti inkluzi. Já vím, že multikulturalisté mě napadnou, že jsem rasista, nebo já nevím co všechno, ale vůbec ne. Z hlediska duševní pohody těch dětí je daleko lepší, když budou existovat - ono se tomu říká praktická třída, protože to je méně dehonestující než předchozí známý název, takže chcete-li znát můj názor, vůbec se mi to nelíbí a jsem proti tomu.“

6 komentářů:

aknelka řekl(a)...
18. ledna 2015 v 12:07  

Proč nikde nenajdu doslovný přepis dotazu jmenované pedagožky???

Jirka řekl(a)...
18. ledna 2015 v 14:27  

A změní to smysl odpovědi pana prezidenta?

PUR řekl(a)...
18. ledna 2015 v 15:22  

A změní to smysl odpovědi pana prezidenta?
No to já právě nevím, protože nevím, jak zněla původní otázka ... neznám kontext.
Ale abych pustil slovo do pranice - já s tím jeho názorem z větší části souhlasím.
Dopiručuji přečíst si článek "Totalita diletantů" z prvního čísla letošních Učitelských novin - strany 20 a 21. Doporučil bych jej nejen přečíst, ale hlavně nad ním popřemýšlet.
pur

Jirka řekl(a)...
18. ledna 2015 v 21:30  

Paní učitelka se zeptala: "Jaký je Váš pohled na inkluzi?"
Napište, z kterou větší částí souhlasíte, a pak teprve může začít věcná diskuze.
Já nemohu souhlasit vůbec s ničím, protože v obšírném výkladu chybělo dokonce i rozlišení hendikepu tělesného a mentálního. Jako učitel, který má osobní každodenní a dlouholetou zkušenost s obojím, jsem si udělal svůj názor a mohu argumentovat pro i proti. Vždy bude záležet na podmínkách, které společnost jako celek, ale hlavně konkrétní lidé vytvoří.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. ledna 2015 v 21:57  

Co k tomu dodat. Snad jen to, že se nás pytliků po svět motá nemálo. Každou chvíli někdo něco zmatlá. To se stává. Když je to ovšem podáváno jako bonmotické moudro, působí to neuvěřitelně trapně a směšně možná ještě víc.
Měl jsem pár žáků na vozíku. Normální děcka. Akorát jsem jim vždycky poodstrčil stůl, aby se mohli zaparkovat. Žádné výhody. To jen líná nemehla se dožadují. Čím výš posazený papínek, tím víc výsad pro robátko. A těm, kteří k výhodičkám nelnou, se na vozíky kolikrát lidi i skládat musejí, aby mezi lidi vůbec mohli.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2015 v 20:37  

rychlost kolony je určena rychlostí nejpomalejšího vozidla

Zajímavé by to mohlo být, kdyby si národ zčistajasna uvědomil, kým že to je vlastně přibržďován. Ale to nehrozí. Jinak by si ten národ do čela kolony nezařadil vehikl, přeceeé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.