Video: Povinná maturita z matematiky? Špatný nápad, tvrdí šéf Scio

sobota 17. ledna 2015 ·

Matematiku učíme špatně, za tři nebo čtyři roky to určitě nezlepšíme. Když tu státní maturitu zavedeme, tak jenom učitele ujistíme, že tak, jak to dělají, je dobře, tvrdí ředitel Scio Ondřej Šteffl.



"Státní maturitu máme čtyři roky, co se za ty čtyři roky zlepšilo? Máme nějaké zprávy od vysokých škol, že jim chodí mnohem lepší maturanti? Evidence není žádná, rozhoduje se na základě toho, co někomu přelítne přes nos," tvrdí ředitel Scio Ondřej Šteffl ve videonahrávce DVTV.

Podrobný rozbor důvodů pro a proti povinné státní maturitě naleznete na blogu Ondřeje Šteffla na Aktuálně.cz.


19 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2015 v 19:47  

Matematiku učíme špatně

Tak ji učte líp. Co vám brání?
A to jste to zjistili sami, nebo vám někdo řekl?
A kdy to vyšlo najevo? Včera?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. ledna 2015 v 21:02  

Omlouvám se všem za zkratkovitost videa. Ani nadpis není můj - jako obvykle.
Spíš by to mělo být: Výuka matematiky je systémově špatně nastavena. A navzdory tomu se jistě někde učí dobře.

Všechno to víme již dlouho, ale bohužel to nikdo, kdo na to má moc a prostředky, neřeší.

Podrobnější rozbor najdete zde. Je to z roku 2009 a od té doby se nic nezměnilo. (11028)

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2015 v 21:14  

Všechno to víme již dlouho, ale bohužel to nikdo, kdo na to má moc a prostředky, neřeší.

Pak je ovšem nezbytné:
1. Zjistit, čím se posledních pár let zabývá čši a případně vyměnit ústředního školního inspektora.
2. Zjistit, čím se posledních pár let zabývají ředitelé škol a vyměnit ty, kteří dopuštějí, aby docházelo k tomu matematickému dopuštění.
Ale nejsem si jist, jestli by se nemělo prohodit pořadí...

krtek řekl(a)...
18. ledna 2015 v 10:07  

Odkaz nefunguje, ale našel jsem si a - bohužel - zjistil, že již četl (jde-li o seriál, zda povinnou maturitu z matematiky ano/ne). Určitě se shodneme na důsledcích, nevím, zda na příčinách. Podle mne je příčina v tom, že matematika je v tuto chvíli jediný předmět, který se nedá nabiflovat. Už i fyziku dostali (v důsledku nedostatku učitelů fyziky). Nedá se okecat. Musí se jí věnovat čas i v rámci domácí přípravy. Když žákovi na střední škole v druhém ročníku nedojde okamžitě řešení rovnice 10x=9 (moje poslední poznatky), je to všechno ...
Řešení? Hejného metoda - neustále objevovat Ameriku? Zastrašovat přijímačkami/maturitou? Dávat kladné vzory - Janeček, ...? Asi všechno dohromady. Ale bez opory ve společnosti ve smyslu: "bez práce nejsou koláče", "všechno se okecat nedá", "o některých věcech (Pythagorova věta, Archimédův zákon) se hlasovat nedá", ... - to nepůjde.

Unknown řekl(a)...
18. ledna 2015 v 12:33  

inteligence národa stále klesá,nejenže nedokážeme čelit tlaku globalistické multikulturní debilizace ale sami dehonestujeme naše kulturě-vzdělávací tradice,již za starého rakouska každý dělník uměl maruáš,maturant taroky a vysokoškolák preferánc či bulku,vysoká úroveň logického myšlení našeho národa byla základem oněch "zlatých českých ručiček" ,kde výtvor oněch ručiček byl výsledkem logického myšlení,umět si logicky poradit a přesně logicky realizovat!

Unknown řekl(a)...
18. ledna 2015 v 12:40  

p.s. žádný počítač,noutbůk,tablet,chytrý ši superchytrý mobil nenaučí myslet,může produkovat pouze lidské šimpanze reagující rychleji a rychleji na blikající světýlka,zatímco v hlavě zůstává temno....

Srammo řekl(a)...
18. ledna 2015 v 13:03  

Vadí mi, jak neustále nám někdo tvrdí, jak špatné učitele matematiky máme, a proto nemůžou děti skládat maturitu z matematiky.
Z vlastní zkušenosti z okolí vidím, že studenti, kteří neuspějí z matematiky, by neuspěli ani v angličtině. Jejich znalosti jazyka jsou tak slabé, že se chytají naděje v matematice a doufají, že v jednom testu mají větší šanci než ve třech dílčích zkouškách z angličtiny. Navíc v matematice nemůžete nic tipnout, nemůžete doplnit odpověď podle citu apod.

A chci se ještě zeptat:
Češtinu a angličtinu snad vyučují jenom kvalitní učitelé? Oni snad umí učit o mnoho lépe než ostatní kantoři? Nebo je to tak, že zkouška z češtiny a angličtiny je nastavena tak, aby nebyl pro většinu studentů (přes 95 %) problém zkoušku složit?

Petr řekl(a)...
18. ledna 2015 v 14:58  

Jen pár otázek:

I před rokem 1989 se matematika učila špatně?

A co třeba kotoul vzad? Já ho za život nepoužil ani jednou, podobně jako pan Štefl logaritmické rovnice.

Unknown řekl(a)...
18. ledna 2015 v 16:05  

Paní Šrámková, Šteffl pustil krycí zastírací argument, že matematiku "neumíme učit", a vy hned kopete do kolegů češtinářů a angličtinářů. On si mne ruce, protože dosáhl svého - popichuje učitele proti sobě. Vy buďte příště soudnější.

A ještě - za to, jak je nastavena maturita z ČJ a AJ, češtináři a angličtináři opravdu nemohou.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
18. ledna 2015 v 16:26  

Správný odkaz na podrobný rozbor důvodů pro a proti povinné státní maturitě je: http://blog.aktualne.cz/blogy/ondrej-steffl.php?itemid=9426

Proklik zde.

Unknown řekl(a)...
18. ledna 2015 v 18:21  

Zkuste si přečíst toto: http://martisek.blog.idnes.cz/c/399093/Proc-ne-maturovat-z-matematiky.html

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. ledna 2015 v 18:55  

Preferáns jako samotnou karetní neznám. Jako variantu "třetí" z taroků ovšem ano...

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. ledna 2015 v 19:03  

vidím, že studenti, kteří neuspějí z matematiky, by neuspěli ani v angličtině

Už leta sleduji zajímavý jev. O kom vím, že studuje na vš bez problémů, a to napříč studijními obory (medicína, práva, humanity, přírodovědy...), ten zpravidla bez problémů zvládal moje oblíbené binarity. A naopak, kdo problémy má, tak problémy měl. Říkávám to žactvu, aby o tom vědělo a zařídit se podle toho mohlo. Ale asi mi moc nevěří. Ale o tom jsem tu už psal mnohokrát.
A tak mi to letos nedalo, a udělal jsem si lehkou analýzu. A pokud nebudu mít v dohledné době co na práci, šáhnu pro data i do minulosti. Prakticky v nezměněné podobě ten testík dávám už asi tak patnáct let. Tedy, lehce modifikuji. Od znění prehistorické úvahové otázky, napište hexadecimálně adresu nejvyšší paměťové buňky gibiové paměti, až po dnešní, kolik bitů nejméně potřebujeme k zakódování dnů v týdnu.
Ale k věci. Vyšlo najevo pár zajímavostí.
1. Buď žáci jednotlivé otázky zvládají, a nebo je nezvládají. Pro mne závěr, buď jsou ochotni se tím zabývat, a nebo nejsou.
2. Omiletí jsou jen nepatrně lepší než čtyřletí. Vzhledem k tomu, že to v dětsky přístupné formě dělali už na nižším gymnáziu, považují stejný počet nedostatečných jako výborných za mírně řečeno tragédii.
3. Šestiletí se nechytají naprosto. Vzhledem k následujícímu bodu, je to jen obtížně vysvětlitelná anomálie. Tedy, problém je zřejmý, ale obtížně se o něm hovoří, neboť hrozí, že to analytik pěkně schytá.
4. Čtyřletí jsou příčina, proč to píši. Do dvou tříd jsou rozděleni podle jazykových testů. Jazykově lepší žáci jsou v mém statistickém vzorku na první pohled i lepší počtáři a to značně. Na druhý pohled ale vychází najevo, že jsou prostě ochotni se to naučit. Asi tak, jako jsou ochotni se učit i jazyky. A tak jsou, jak už jsem napsal výše jen o málo horší, než mimo svoje možnosti a předpoklady mizerní osmiletí.
5. 57 respondentů dosáhlo 43% úspěšnosti, což odpovídá průměrné klasifikaci 3,65. A grafové koláčky jsou zvlášť vypečené.
6. Závěr je klasika. Buď se chce, a nebo se nechce. Nic ví, nic míň.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
18. ledna 2015 v 22:12  

Závěr je klasika. Buď se chce, a nebo se nechce. Nic ví, nic míň. Nico Pytlík 18. ledna 2015 19:03

Ano, a očividně přibývá těch, kterým se nechce, že. Co s tím?

Otázka, která se zde opakovaně diskutuje, zní: je úkolem učitele starat se, „aby se chtělo“?. Z toho, jak jste to popsal se mi zdá, že vaše odpověď je, že není, že postarat se má někdo jiný. Ale doufám, že se ve všem případě pletu, ale rozhodně je takových učitelů mnoho. Není divu, mšmt dává prakticky všemi svými kroky najevo, že tak je to správné: úkolem učitele je odučit a vyzkoušet, ne se starat „aby se chtělo“.

Když „se chce“, vystačí dnes děti čím dále tím víc jen s počítačem, a když „se nechce“ a učitel to pokládá za dané, stejně je to marné. A jak někdy píšete, byla by to úleva, kdyby takové děti ani nemuseli chodit do školy. A jen mě napadá, když tam budou jen děti, kterým se chce, nestačí počítače? Musí tam být učitelé?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. ledna 2015 v 22:57  

Pane Bože, vidíš to?

Josef Soukal řekl(a)...
18. ledna 2015 v 23:13  

Ono to "nechtění" má různé příčiny a s některými z nich nic nenaděláme, kdybychom se rozkrájeli. Některým středoškolákům se zjevně nechce nic, nicméně to jim nebrání v tom chtít leccos po učiteli - nejdříve aby je neobtěžoval otázkami, úkoly nebo je nerušil v jejich zábavě, pak aby je oznámkoval podle jejich představ. Nicméně jak zde často připomíná kolega Pytlik, střední škola není povinná, žáci mohou nechtít studovat, nemusí se nechat školou obtěžovat. Klidně si mohou myslet, že jsou chytřejší než veškeré české učitelstvo. Jen je nesmíme kazit představou, že stačí natáhnout ruku a ti hloupí jsou povinni do ní vložit maturitní vysvědčení.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2015 v 0:06  

http://neviditelnypes.lidovky.cz/skolstvi-proc-skoly-nefunguji-dzl-/p_spolecnost.aspx?c=A150117_151528_p_spolecnost_wag

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2015 v 0:39  

Z toho, jak jste to popsal se mi zdá...

Tak to se tedy, pane Šteffle, probuďte. Já jsem přece vůbec nepsal o tom, kdo je odpovědný za to, jestli se žáku chce, nebo nechce. A kdo se má o to postarat. Psal jsem o tom že
1. Věci jednoduché, na které není třeba nadbytek inteligence, jsou nezvládnuty proto, že se je zvládnout nechce. A pak že
2. Pro tuto úroveň obtížnosti neplatí, že ten kdo je na 'jazyky', není na 'matiku'. Tedy podle mého šetření.

Ale, když už jste to takhle nasměroval. Pominu, že u pořád ještě aspoň trošku výběrové střední školy předpokládám, že žák přichází proto, že chce. Že se chce něco naučit. Leda, leda že by už taková škola začínala vstupovat do povědomí veřejnosti jako 'dávačka'.
Tedy, vnější motivaci jako učitel ovlivnit dost dobře nemohu. Těžko budu někomu vysvětlovat, že když bude vzdělaný, že se mu povede nad míru dobře, když žák všude okolo vidí téměř opak. Těžko budu někomu vysvětlovat, že když v hlavě nemá pojmy a údaje, že si nemůže mezi nimi vytvářet vztahy. Že se nenanučí hledat a nacházet zákonitosti, z dílčího obecné, aby se je pak učil používat pro neznámé jevy a děje, pro hledání nových řešení. Když všude slyší, že mu stačí pohledat to na netu.
Budu jen rád, jestli mi někdo poradí, jak motivovat žáky k zopakování si, v případě té binárky, to, co znají už od druhé třídy zš, jak je motivovat ke krájení cibule do základu guláše, jak je přimět, aby dodržovali pravidla, kterak čelit nebezpečí internetu, nebo jak správně odoperovat slepé střevo, aby pacient přežil.
Jestli někdo ke svému vzdělávání nepotřebuje učitele, budiž, nechť si nejde jiného poskoka. Ze škol můžeme nadělat kluby dobré zábavy. Srandy kopec. Ostatně, doposud se mi nedoneslo, že by kterýkoli z mých bývalých žáků umřel hlady.
Takže na závěr jedna docela zajímavá informace z doby nedávné. Čím větší si na fotoaparátu nastavíme zoom, tím víc se nám třesou ruce.

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2015 v 12:16  

30 let nás pořád někdo přesvědčuje,jaký jsme to neschopný národ,technicky zaostalí,morálně komunismem zdevastovaní,neschopní,neproduktivní,,v ničem se "vyspělému" západu nevyrovnáme,a my to nejen baštíme,my se odkonce sami sebemrskáme a tak stále omílané se postupně stává pravdou,uvěřili jsme ,že neumíme učit matiku,až jsme ji přestali učit a začsali matematicky šaškovat,samozřejmě výsledky šly dolů a závěrem je,že jsem opravdu tu matiku nikdy učit neuměli a co to máme za úpadkové školství s neschopnými učiteli ,co vůbec neumí učit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.