bEDUin: Jak fungují školy, kde má právo na vzdělávání každý, ne jen někteří

pondělí 26. ledna 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 19. 1. – 25.1. 2015

Témata týdne: Stanislav Štech, poradce premiéra Sobotky pro vzdělávání, tvrdě kritizuje ministra školství Chládka. Záměr zavést plošné přijímačky na SŠ, povinnou maturitu z matematiky nebo způsob, jakým chce zřídit Národní radu pro vzdělávání, podle něj odporují sociálnědemokratické politice (Novinky.cz). Evropská komise stále požaduje po ČR, aby přestala umisťovat romské děti do praktických škol. Ombudsmana Anna Šabatová požaduje vypustit z novely školského zákona část o diagnostice tzv. mentálního postižení kvůli jeho vágnosti. Souhrnný článek o tom, co to znamená inkluzivní vzdělávání (Ona Dnes). V žebříčku českých VŠ, zkonstruovaném redakcí HN, dominují fakulty MU v Brně. Základní umělecká škola v Hostivaři vzdělává i seniory (ČRo). Debatovalo se o zápisech a školní zralosti. Sněmovna pravděpodobně přijme zákon umožňující další existenci lesních školek (iDNES.cz). Města se ráda pochlubí zapojením do projektu Města vzdělávání (Deník.cz). Odlišný způsob prezidentství dle Baracka Obamy, v Poselství o stavu unie opět nezapomněl na vzdělávání (Aj).

Výrok týdne:
„Tak ať se podívá na web, kde je Strategie 2020.“ Ministr školství Chládek se brání kritice Stanislava Štecha, že ministerstvo nemá koncepci pro rozvoj českého vzdělávání. Je přitom nejasné, jak mají Chládkovy záměry k cílům strategie (rovnost v přístupu ke vzdělání, kvalita učitelů a lepší řízení systému) přispět.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • Rodiče za inkluzi. Vzniká nová aliance, představena bude na tiskové konferenci 27. 1. od 12:00 v Era světě, Jungmannovo nám. 767, Praha.
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.