Přečtěte si: Mlčenlivost chrání ministerstvo školství

úterý 16. prosince 2014 ·

Diktatury mají společné principy a jedním z nich je snaha ovládnout informace. Staré "dobré" časy máme už dvacet pět let za sebou, nicméně jednání ministerstva školství jako by prodchl duch doby. Nelze sice docílit úplné kontroly, je však možné snažit se o co největší míru utajení. A o to nyní pravděpodobně jde. Naposledy to bylo vidět u debatované maturity z matematiky.


Z článku Bohumila Kartouse v Hospodářských novinách vybíráme:

Nedávno zase proběhl kulatý stůl k povinné maturitě z matematiky, ale novináři se dozvěděli pouze tolik, že se účastníci na její potřebě shodli. Jde o zjevnou manipulaci, neboť profesor Milan Hejný, který se účastnil, byl prokazatelně proti. Zkuste zavolat na ministerstvo a požádat o rozhovor třeba s neviditelným školským ombudsmanem Eduardem Zemanem. Pravděpodobně má dovoleno mluvit jen s někým. Není dokonce ani možné pořizovat videozáznamy z veřejných akcí, pro jejichž účely ministerstvo pouze poskytuje prostor. Vše bez zdůvodnění. Jediné informace, které ministerstvo poskytuje, jsou záznamy z deníku pana ministra, jejichž smyslem není plnit veřejnou službu, ale budovat majestát Marcela Chládka. Věru těžká práce. Poskytovat informace patří mezi neoddiskutovatelné povinnosti jakékoliv veřejné instituce. Stejně tak umožnit odborné veřejnosti podílet se na jejích z podstaty veřejných aktivitách. Veřejnost nezajímá, jestli pan ministr zažehl vánoční stromeček, zajímá ji průběh jednání o radě, maturitě, o důležitých tématech.

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. prosince 2014 v 12:04  

Co bychom taky chtěli od málem vystudovaného politruka, kterému v dostudování zabránila pouze změna režimu.

A o tom, že důležité je hlavně zatloukat, jsme se přesvědčili v pořadu otázky Václava Moravce, kdy na úvod padl dotaz: Co byste studovali, kdybyste k tomu měli dneska novou možnost. Zatímco ostatní zúčastnění hovořili o technice či medicíně, od Chládka jsme se o jeho případném dalším studiu nedozvěděli vůbec nic. Marně přemýšlím, co takého by dneska Chládek chtěl studovat, kdy politrukařina se nikde jak na sviňu neotvírá. Ale nějaké ty pindy rindy by se našly, však také na nic jiného nemá.

Simona CARCY řekl(a)...
16. prosince 2014 v 18:56  

A on pan ministr opravdu nekde neco zažehl?
A kdo to uhasil?

Eva Adamová řekl(a)...
16. prosince 2014 v 20:31  

O joj.

Mám obavy, že po něm budeme hasit pořádně dlouho. A toho dýmu a smradu, co z toho bude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.