Jan Wagner: Česká školní inspekce jako Ministerstvo pravdy

čtvrtek 4. prosince 2014 ·

Winston Smith v Orwellově románu 1984 pracuje na Ministerstvu pravdy, které se zabývá manipulováním minulosti upravováním novinových zpráv tak, aby odpovídaly aktuálnímu stavu. V projektu ČŠI NIQES změnili tiskovou zprávu z 1. října 2014 o spuštění portálu iPortál. Původní verze tiskové zprávy přitom zůstala na webu ministerstva školství i jinde.

Když jsem si přečetl tiskovou zprávu o spuštění nového portálu ČŠI iPortál na adrese iportal.csicr.cz, říkal jsem si, že se název nemusí líbit společnosti Apple, která používá pro své produkty kombinaci malého i a označení výrobku: iPad, iPhone či iOS. ČŠI ale měsíc poté podala přihlášku ochranné známky iPortál pro modul informačního elektronického systému iEPIS, který slouží pro shromažďování a vyhledávání informací o školách a školských zařízeních zapsaných do Rejstříku škol a školských zařízení. ˇ

Nyní jsem při návštěvě webu ČŠI náhodně zjistil, že se změnil text tiskové zprávy z 1. října 2014 o spuštění portálu iPortál tak, že v celém textu nahradili název iPortál kostrbatým názvem InspIS PORTÁL.


Na webu ministerstva školství je stále neupravená tisková zpráva s původním názvem portálu:


Změnilo se i logo portálu, takto vypadal portál těsně po spuštění (snímek obrazovky je z článku Další portál rezortu školství: iPortál z 2. října 2014):


Nyní hlavička portálu vypadá takto:


Tvůrci portálu iPortál/InspIS PORTÁL kromě zmíněné tiskové zprávy změnili i texty všech článků na home page portálu, takže po původním názvu iPortál není ani památky:


Vyhledávač Google ale iPortál stále nabízí:


Náměstek ústředního školního inspektora PhDr. Ondřej Andrys, MAE, změnu vysvětluje takto: Rozhodli jsme se sjednotit všechny naše informační systémy do jedné rodiny - InspIS (inspekční informační systém). K tomuto centrálnímu názvu se pak jen dodávají přídomky pro jednotlivé systémy (i pro ty, které teprve budou do ostrého provozu uvedeny) - InspIS DATA, InspIS ŠVP, InspIS SET, InspIS PORTÁL apod. Změnu jsme udělali někdy v minulém měsíci, pletlo se to trochu hlavně uživatelům, měli jsme k tomu různé dotazy na helpdesku a pletlo se to i našim lidem v rámci úřadu, kteří každodenně pracují se systémem InspIS DATA. Školám je jedno, jak se ty systémy jmenují, tak jsme to sjednotili a na webech jsme to změnili i zpětně v textech proto, aby uživatelé, kteří se s těmi systémy budou teprve seznamovat (např. InspIS PORTÁL jede od října), nebyli popleteni různými názvy.





1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. prosince 2014 v 9:28  

V tom našem školství chybí už jen Ministerstvo kouzel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.