Další portál rezortu školství: iPortál

čtvrtek 2. října 2014 ·

Resort školství je pověstný desítkami portálů, které vznikaly v různých dobách a v různých dobách zanikaly. Společné měly většinou neumětělství tvůrců a neúměrné ceny za vytvoření i provoz. Česká školní inspekce nyní spustila nový portál iPortál, na kterém by si zájemci měli najít souhrnné informace o školách, které jsou zapsané ve školském rejstříku. Měl by pomáhat i rodičům ve výběru vhodné školy.

Ministerstvo školství zatím zájemcům nabízelo online následující adresáře a rejstříky:
Uživatelské rozhraní těchto rejstříků je poněkud primitivní a zastaralé a inovace je určitě potřebná.



Nový rejstřík iPortál, vytvořený v rámci projektu NIQES, je zatím naplněn daty z Rejstříku škol a školských zařízení a umožňuje školám dobrovolně doplnit další údaje, jejichž pravdivost bude ČŠI kontrolovat. V pilotním provozu tyto údaje zatím doplnilo přes 300 škol. Součástí informací o škole jsou i odkazy na inspekční zprávy a odkaz na profil školy na infoabsolvent.cz z projektu VIP Kariéra II – KP, který obsahuje podobné údaje. Takže tu máme dva různé portály vytvořené k podobným účelům v rámci dvou projektů v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost bez jakéhokoli datového provázání. Řada údajů o jedné škole se například u námi testovaného Gymnázia Cheb liší, podívejte se sami:
A zde jsou detaily o Gymnáziu Cheb na 4 různých ministerských webech:





Na stránce Gymnázia Cheb na novém iPortálu je poněkud nesmyslně uveden Rozvrh hodin s odkazem na soubor IDOS - Vyhledání spojení.pdf, ve kterém je informace o spoji z Chebu do Mariánských lázní 23. července, podobných souborů s výsledky hledání v IDOS je tu ale celá řada:


Kontrola údajů zřejmě nebyla v pilotáži iPortálu silnou stránkou.

Na stránce iPortálu jsme našli překvapivé detaily:
  • Přestože je provozovatelem ČŠI, v patičce je uveden copyright © 2014 itelligence | www.itelligence.cz. Ohánět se autorskými právy na portálu s veřejnými daty vybudovaném za veřejné prostředky je směšné.
  • V kódu stránky je jako autor uvedena jiná společnost: CleverApp.
  • V kódu stránky není žádný kód pro sledování a analýzu přístupu, infoabsolvent.cz například používá Google Analytics. ČŠI zřejmě návštěvnost nezajímá.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.