Přečtěte si: Automat na zdravé svačinky

úterý 21. října 2014 ·

Od jedné maminky od nás ze školy nám přišel následující e-mail: „Přišla za mnou Janička, že mají nové „MLÉČNÉ KARTY“ a abych jí dobila kredit. Ještě jsem se zkusmo podívala, zda něco nezbývá na starší kartě a zjistila, že za 14 dnů vloni na konci roku vyčerpala 250 korun, vesměs za „zdravé“ sušenky, mléko s čokoládovými kuličkami nebo rovnou čokoládové tyčky. Tak jsem si vzala oba andílky k počítači a s nimi prošla nabídku automatu na www.happysnack.cz. Obě děti i mě zarazil výpočet ceny tzv. DOTOVANÉHO polotučného mléka – v nejobyčejnější variantě nás vychází litr na cca 39 korun, v ochucené 42 a v případě, kdy dojde dotace a čerpají za nedotovanou cenu, platí 72 korun za litr. Podobně hrůzné přepočty vyšly i u ostatních pochutin a „zdravých“ svačinek. Například musli tyčinka „ProFigur“ u nás v automatu za 12,50 – dle Heureky k dostání od různých dodavatelů od 6 Kč za kus! Street XL u nás za 12,50 – k dostání od 7 Kč.“


Z článku Tomáše Hajzlera v Blog.ZSMontessori.net vybíráme:

6. Program mléko do škol – Jakoby předražená chemo-mlíčka vydávaná za zdravou výživu v automatu vedle vstupních dveří nestačila. Na třídní schůzce dostává každý rodič kartičku, kterou si děti mohou nabíjet a v tomto automatu co nejpohodlněji nakupovat. Nejspíš nám nedochází, že si tím vychováváme další generaci, která na kartu nakoupí cokoli, aniž si uvědomí hodnotu peněz (a také se nejspíš i náležitě zadluží). Osobně si myslím, že by se od těchto mléčných a automatových podnikatelů mohli mnozí jiní – ve schopnosti dotáhnout byznys až do dna – přiučit.

7. Problém prodejních automatů – O toxicitě (o tom, jak učíme děti závislosti na nakupování, o obezitě a civilizačních chorobách, poruchách pozornosti) prodejních automatů se toho napsalo hodně Limonády, brambůrky a automaty na kafe musí ze škol; Stát chce omezit na školách automaty se sladkostmi; Automaty ve školách; Automaty přinášejí dětem problémy a školám peníze; Školní bufety a automaty nově. Pouze zdravě. Netřeba dál rozviřovat prach.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.