Hana Nováková: Státní svátky – 28. říjen: Den vzniku samostatného československého státu

úterý 28. října 2014 ·

Výchova dětí k vlastenectví již od předškolního věku. V jednodenním bloku můžeme dětem přiblížit oslavy 28. října formou pohádkového příběhu Karla Čapka a seznámit se se dvěma symboly naší země – hymnou a vlajkou.


28. října 1918  vznikla Československá republika. Vyhlášena byla samostatnost našeho státu od předchozího Království českého spadajícího pod Rakousko-Uhersko. Se vznikem státu tak vznikaly i československé symboly. Je například zajímavé sledovat vývoj naši státní vlajky.

Cíle: Děti

  • se seznámí s důvodem slavení státního svátku dne 28.října;
  • se seznámí se dvěma symboly našeho státu;
  • si vyslechnou českou hymnu;
  • se seznámí s podobou české vlajky a jejím využíváním.
Náměty a realizace:

1.  Poslech pohádky – o slavení 28. října píše Karel Čapek v knize O pejskovi a kočičce – námět: výzdoba oken vlaječkami.

2.  Vznik vlajky a hymny
Když se lidé v naší vlasti rozhodli, že si založí svůj vlastní stát – československý –, museli také přemýšlet, jak bude vypadat naše vlajka a kterou píseň zvolí za hymnu. Každá země má svou vlajku a svou hymnu. S hymnou to nebylo zas tak složité. Sice se lidem líbilo hodně písniček, které si rádi zpívali, ale nejkrásnější ze všech byla píseň „Kde domov můj“, ve které se zpívá o tom, jak je naše země krásná – že u nás máme louky, potůčky, skály, lesy a sady.

S vlajkou to ale bylo trochu složitější. Nejprve se lidem zalíbila bíločervená vlajka  a také se nějaký čas používala (do roku 1920). Problém však byl v tom, že byla velmi podobná vlajce Polska (pouze s tmavším odstínem červené barvy) a Rakouska (dva pruhy červené). A protože jsme chtěli mít vlajku, která by se s jinou nepletla a mohla stát reprezentovat ve světě, sešla se roku 1919 speciálně určená komise a ta dostala za úkol vytvořit nový návrh vlajky.
Vlajka
1. Vlajka Československa v letech 1918–1920
Autor: Hana Nováková 

Bylo vytvořeno několik návrhů, ze kterých největší úspěch sklidil návrh na bíločervenou vlajku, která byla doplněna modrým klínem. Taková podoba vlajky pak byla následně roku 1920 vyhlášena a uznána za oficiální vlajku Československa.
Vlajka Československa
2. Vlajka Československa
Autor: Hana Nováková
3.  Poslech naší hymny – hymna se často považuje za jeden z nejvyšších státních symbolů. Při zpěvu hymny bychom měli stát s rukama podél těla (popř. pravou rukou na srdci).
Dětem ji můžeme buď sami zazpívat nebo stáhnout na http://vlast.cz/symboly-ceske-republiky/. Na této stránce klikněte na odkaz „Kde domov můj“.

4.  Užívání vlajky – Kde můžeme naši vlajku vidět? Při kterých příležitostech?
Během roku můžeme s dětmi pozorovat vlajky vyvěšené na budovách radnice, obecních a městských úřadů, na volebních místnostech, nad diváky při vyhraném sportovním utkání apod.

5.  Vytvořte si s dětmi každý svou českou vlajku. V příloze  si vybarvěte vlajku podle barevné předlohy a vlajku vystřihněte. Pokud si budete chtít vlajku nalepit na špejli, u modrého klínu nechte kousek místa na nalepení.

6.  Doplňující otázky
  • Víte, které je hlavní město České republiky? (Najděte jej na mapě : poznávací znamení – hlavní město ČR je největším městem ze všech měst v republice a nachází se uprostřed státu.)
  • Znáte jméno našeho pana prezidenta?
  • Víte, kdy se hraje naše česká hymna?

Přílohy:
NáhledTypVelikostNázev
Odstranitdoc33 kBVlajka ČR
Odstranitdoc24 kBŠablona vlajky ČR
Odstranitdoc27 kBNajdi dvě stejné vlajky

NOVÁKOVÁ, Hana. Státní svátky – 28. říjen : Den vzniku samostatného československého státu.Metodický portál: Články [online]. 06. 09. 2011, [cit. 2014-10-28]. Dostupný z WWW: http://clanky.rvp.cz/clanek/c/P/13429/STATNI-SVATKY---28-RIJEN--DEN-VZNIKU-SAMOSTATNEHO-CESKOSLOVENSKEHO-STATU.html. ISSN 1802-4785.

2 komentářů:

MM řekl(a)...
29. října 2014 v 4:41  

Vážená paní Nováková,
děkuji za šokující informace.
Netušil jsem, že jste autorkou obou historických vlajek Československé republiky. Až dosud jsem se domníval, že ta červenobílá byla převzatým českým královským praporem a tu s modrým klínem navrhl Jaroslav Kursa.
Také jsem netušil, že hymnu a vlajku si zvolili "lidé", protože se jim "líbily".
Až dosud jsem se domníval, že modrý klín na vlajce sahá přesně do poloviny, tedy že není kratší. Stejně tak jsem si myslel, že červený kruh ve vlajce Japonska má být přesně uprostřed. Vaše obrázky v přílohách mě vyvádějí z omylu. (Nebo že by za to mohlo to zapeklité "malování" ve Wordu?)
Nu, alespoň už tuším, jak obtížně vznikají materiály pro portál RVP.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. října 2014 v 12:32  

Vy jste mi ale štoural, pane Hrabáči. Podstatné je, že to děti baví a že je má paní Nováková ráda.
Snad se jí při příležitosti státního svátku dětičky nepolulaly a nepokakaly. Což by možná názorně dokreslilo i mentalitu našeho národa. Z části vyčůraný a z části předpodělaný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.